Skandál na Jamajce: Sprinteři se přiznali k dopingu

Sport Sport, ČTK, Red Spo
5. 9. 2009 12:20
Jamajčanům hrozí až dvouletý distanc

Kingston - Skandál, jenž překvapil Jamajku a poté se uklidnil, má znovu skandální rozuzlení. Čtyři běžci, kteří kvůli podezření z dopingu přišli o start na MS v Berlíně, se před komisí domácího ministerstva sportu přiznali k užití zakázaných látek.

Atletům hrozí až dvouletý distanc. Verdikt by měl být vynesen 14. září.

Na přelomu července a srpna vyšlo najevo, že Yohan Blake, Marvin Anderson (členové štafety na 4x100 m), Lanceford Spence a Allodin Fothergill (oba 4x400 m) měli při národním šampionátu pozitivní výsledek zkoušky na methylxantin.

Čtěte dále: Neuvěřitelné, jak Bolt běhá. (Ne)musí se bát pokuty

Ten sice není na seznamu zakázaných látek antidopingové agentury WADA, ale podle antidopingových expertů do kategorie nepovolených stimulantů spadá.

Mezinárodní atletická federace IAAF nezakázala atletům start na mistrovství světa, doporučila ale Jamajce, aby sportovce nenominovala kvůli hrozbě pozdějšího odebrání medailí.

Oslabená štafeta s Boltem pak stejně vybojovala zlato.

Jamajčané původně běžce očistili, do věci se ale vložil místní antidopingový výbor, na jehož žádost se konalo páteční slyšení na ministerstvu.

Právní zástupce všech čtyř sprinterů Lincoln Eatmon prohlásil, že přiznáním viny chtěli jeho klienti předejít "zdlouhavé a nákladné bitvě" a zároveň vyřešit celou věc "co nejvíce po dobrém".

Pozitivní výsledek měla vedle mužské čtveřice i účastnice ženské štafety na 4x100 metrů Sheri-Ann Brooksová. Ta byla ve čtvrtek očištěna odvolací komisí, protože kontrolní vzorek moči byl testován bez jejího vědomí.

 

Právě se děje

Další zprávy