Kauza Semenyaová: Testy ukázaly, že je to žena

Martin Jůzek, Red Spo
31. 8. 2009 13:00
Caster Semenyaová je žena, ukázaly kdysi testy
Foto: Reuters

Johannesburg - Caster Semenyaová je žena, tvrdí dál Jižní Afrika. Atletka, která by na osmistovce mohla překonat letitý rekord Jarmily Kratochvílové, totiž prošla zkouškou pohlaví.

Nyní osmnáctiletá běžkyně z Jižní Afriky, jež na nedávném světovém šampionátu v Berlíně vybojovala zlatou medaili, vzbudila v dějišti mistrovství nevídaný rozruch.

Kromě rekordů Bolta se řešila kauza, zda ona není náhodou on.

Čtěte dále: Žena, nebo muž? MS v atletice řeší citlivou kauzu

Mezinárodní atletická federace (IAAF) navíc uvedla, že požaduje kontrolu jejího pohlaví. Více než vzhled Semenyaová udivovalo funkcionáře zlepšení jejího výkonu na osmistovce za rok o patnáct vteřin.

Její vlast na konci minulého týdne kontrovala s výsledky testu. Je to žena!

Zkouška se ovšem uskutečnila před třemi roky. Tedy v době, kdy začala závodit. Tamní list Mail and Guardian cituje nejmenovaný zdroj, jenž potvrzuje domněnky, že Semenyaová má mnohem více testosteronu, než je běžné.

Nicméně tehdy došli v Jižní Africe k závěru, že je to žena.

Čtěte také: Hrdá Afrika vítala hrdin(k)u. Hermafrodit? Jste rasisté

"Ukázaly to výsledky. Má sice o něco větší hladinu mužského hormonu testosteronu, ale pořád nepřekročila hranici, která umožňuje startovat v kategorii žen," uvedl manažer atletické výpravy, který si nepřál být jmenován.

Čas 1:55,45, jehož Semenyaová dosáhla v Berlíně, je pouze o zhruba dvě vteřiny horší než rekord Češky Jarmily Kratochvílové z Mnichova. Právě i proto se svět divil, jak se nezkušená atletka může přiblížit maximu, o němž se tvrdilo, že je nepřekonatelné.

Jihoafrický atletický svaz (ASA) dodává, že není proti testům pohlaví. Měly by ale probíhat citlivěji a tajně. Wilfred Daniels, trenér středních tratí k tomu dodal: "Myslíte si, že bychom nechali závodit takového podvodníka?"

 

Právě se děje

Další zprávy