Bolt má už třetí zlato, Jamajčané pokořili rekord MS

Martin Jůzek, Red Spo
22. 8. 2009 20:54
Čas 37,31 vteřiny není světovým rekordem

Berlín - Bravo. Usain Bolt získal na atletickém mistrovství světa v Berlíně už třetí zlato. Poslední medaili přidal do sbírky v sobotu, kdy ve štafetě na 4x100 metrů doběhli Jamajčané na prvním místě.

Jejich čas 37,31 vteřiny sice není světovým rekordem, který je stejně v jejich držení od loňské olympiády v Pekingu, ovšem jde o rekord světového šampionátu.

Druhá skončila štafeta Trinidadu a Tobaga, třetí potom štafeta Velké Británie, která protestem vyřadila americký sprinterský tým.

Čtěte dále: Galashow č.2: Bolt vyhrál dvoustovku a zas v rekordu

Začátek závodu se ale favoritům příliš nepovedl. Rozbíhající Steve Mullings nezazářil a Michael Frater se nepovedla předávka.

Bolt ale běžel třetí úsek, na němž se mu povedlo předstihnout soupeře z Trinidadu. Poslední člen štafety Asafa Powell, bronzový ze stovky, náskok ještě navýšil a po jeho suverénním finiši se mohli Jamajčané radovat.

Boltovi se prý vítězství nikdy neomrzí. "Dneska to navíc byla velká legrace. Je to vždy zábavnější, když běžíte v týmu, než když sprintujete sám," řekl novinářům. V cíli opět laškoval s maskotem jménem Berlino.

"Mám ho rád, vyměnili jsme si dresy," usmíval se sprinterský fenomén. "Ne, kecám," rozesmál se.

Druhý tým v cíli se mohl také radovat, kromě stříbra vytvořil národní rekord Trinidadu a Tobaga.

Asi největší důvod ke spokojenosti měl ovšem Bolt. Jamajský hrdina nastoupil na MS k devíti sprintům, z nichž obdržel prémii 400 tisíc dolarů (více než šest milionů korun). Dnes na jeho konto přibyla čtvrtina z částky 80 000 dolarů za vítězství

Čtěte také: Zjištění, které bere dech: Bolt má na čas pod 9 vteřin

Finále - Muži, 4x100 m:
1. Jamajka (Mullings, Frater, Bolt, Powell) 37,31, 2. Trinidad a Tobago (Brown, Burns, Callander, Thompson) 37,62, 3. Británie (Williamson, Edgar, Devonish, Aikines-Aryeetey) 38,02, 4. Japonsko 38,30, 5. Kanada 38,39, 6. Itálie 38,54, 7. Brazílie 38,56, 8. Francie 39,21.

 

Právě se děje

Další zprávy