Semenyaová je podle bývalého kouče hermafrodit

ČTK, Red Spo
21. 8. 2009 17:25
Mistryně světa se podrobí testům pohlaví
Caster Semenyaová po vítězství v v běhu na 800 metrů.
Caster Semenyaová po vítězství v v běhu na 800 metrů. | Foto: Reuters

Berlín  - Čerstvá mistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová je podle švýcarského listu Blick hermafrodit.

Deník to uvedl s odvoláním na nejmenovaného bývalého trenéra jihoafrické atletky, která se po výkonech na světovém šampionátu v Berlíně musí podrobit testům pohlaví.

"V Jižní Africe už testy udělali v březnu a výsledky jsou jasné. Semenyaová v Berlíně neměla startovat mezi ženami. Ale funkcionáři se rozhodli to risknout," citoval list svůj zdroj, který si nepřál být jmenován.

Čtěte také: Šebrle skončil až jedenáctý, desetiboj vyhrál Hardee

Podle něj šlo ze strany jihoafrického svazu o organizovanou akci a o všem věděl i německý šéftrenér Ekkart Arbeit, který už byl v minulosti zapleten ve státem organizovaném dopingu v bývalé NDR. "Věděl co dělat, aby Semenyaovou nikdo neodhalil," řekl listu zdroj.

Arbeit podobné obvinění odmítl. "Je to nesmysl a drzost. Nic o tom nevím," citovala kouče agentura SID.

Testy pohlaví Semenyaové si vyžádala Mezinárodní atletická federace IAAF poté, co osmnáctiletá atletka upoutala mužskou muskulaturou a velkým výkonnostním skokem.

Od loňska se zlepšila o sedm a půl sekundy. Na trati 1500 metrů si letos vylepšila osobní rekord dokonce o více než 25 sekund na 4:08,01.

Obvinění atletku dokonce zasáhlo natolik, že si nechtěla jít při slavnostním ceremoniálu pro zlatou medaili.

"Řekla mi: Nikdo nikdy nepochyboval o tom, že jsem žena. Nejsem kluk! Proč jste mě sem brali? Měla jsem radši zůstat doma ve vesnici. Nakonec jsem jí ale vysvětlil, že pro medaili jít musí," řekl šéf jihoafrické atletické federace Leonard Chuene.

 

Právě se děje

Další zprávy