Šebrle uznal krach: Moje éra skončila. Definitivně

ČTK, Red Spo
20. 8. 2009 19:40
Šebrle byl prý v Berlíně přemotivovaný
Roman Šebrle.
Roman Šebrle. | Foto: Reuters

Berlín - Éra kralování kdysi suverénního českého desetibojaře Romana Šebrleho skončila. A jak dnes světový rekordman sám v Berlíně řekl, nezvratně.

"Já myslím, že definitivně," konstatoval Šebrle ještě před skončením soutěže na mistrovství světa.

Obhájce titulu nezvládl vrcholný závod sezony hlavně hlavou, ačkoliv cítil formu i velkou šanci na medaili.

Pokazil ale několik disciplín, hlavně skok o tyči. Přesto nehodlá hodit flintu do žita. Připraví se na další sezonu, ale nejspíš bude závodit víc pro radost. Cítí, že se potřebuje při atletice víc uvolnit.

Šebrleho boj sledujeme on-line zde

Šebrle má 17 medailí z vrcholných akcí, je zkušeným závodníkem. "Možná až moc," podotkl olympijský vítěz. Drží světový i halový evropský rekord. Přesto byl v Berlíně nervózní. Právě proto, že cítil šanci. "Měl jsem formu, moc jsem chtěl," přiznal.

Nakonec uznal, že ho ani tak nerozhodila ve středu 25 minut krátká pauza po výšce před během na 400 metrů.

"Ostuda to ale je, že neumí dělat rozběhy podle toho, jak se skončí ve výšce, a atletům vyjít vstříc. Hledají nějaké ptákoviny, jak zatraktivnit atletiku, ale pro atlety neudělají nic. To mě mrzí," uvedl.

Čtěte dále: Skandál MS. Šebrle zuří: Banda! Chtějí mě odrovnat

Možná už mu nervozita před závody tolik v pětatřiceti letech neprospívá. Ani navenek se tolik nehecuje jako v minulosti. "Možná to je v hlavě," přemítal. Ztratil prý bezstarostnost mládí. "Asi jo. Dokázal jsem to, co jsem dokázat mohl. A teď, když jsem starší a cítím, že můžu sáhnout na medaili, tak bezstarostnost taková není," připustil.

Cítil to zejména při vrhu koulí. "Přišel jsem tam a klepaly se mi nohy, aby se to povedlo. To je špatně," usoudil. Psychologa ale vyhledávat nehodlá. "Na to už kašlu," mávl rukou.

Možná se měl uvolnit jako Bolt

Možná si v budoucnu začne dávat menší cíle. Třeba veteránský světový rekord od 35 let. Do této kategorie bude za rok spadat. Drží jej z roku 2001 Američan Kip Janvrin výkonem 8241 bodů. "Tak to, když neudělám, tak končím s kariérou," mávl rukou na znamení, že takový výkon pro něj nebude problém.

Šebrle při skoku o tyči.
Šebrle při skoku o tyči. | Foto: Reuters

"I v pětatřiceti letech můžu dělat 8600 bodů," věřil. Ale až pojede za dva roky na MS, možná medaili už předem zavrhne. "To mi bude 36, třeba nebudu tak nervózní, škrtnu medaili a budu klidnější," plánoval.

Možná by se měl při atletice trochu uvolnit. Podobně jako Usain Bolt, který se atletikou baví a povýšil ji na show.

"Nad tím jsem opravdu přemýšlel. Přijdu na plac a jsem moc vážný," přiznal. A není to jen o závodech, už několik dní před mistrovským desetibojem se Šebrle uzavírá do sebe.

"Je to těžké, protože jsem dobře trénoval, mám dobrou výkonnost a chci to dokázat," uvedl. "Je těžké říct si: 'Už jsi starý, už to takové nebude', když na tréninku to jde," řekl.

Možná bude muset přehodnotit přípravu. "Vyhodnotím to a uvidím, jestli se udělala špatně," přemýšlel nahlas. Cítil totiž, že mu dnes docházely síly víc než obvykle. "Když mi po prvním dnu dojde síla, jsem v riti," ulevil si.

Nemohl jsem doběhnout

Cítil to především v disku. Hodil o dva metry méně než normálně. "Skok o tyči..., to samý. Já tam nemohl doběhnout," vysvětloval, proč prožil krach v osmé disciplíně.

Možná, kdyby se mu v Berlíně povedla třetí disciplína (koule), uklidnil by se. Vrhl sice k šestnácti metrům, ale těsně mimo výseč. "To bylo kousek, jinak by to bylo někde jinde a celkově by to na mě působilo jinak," přemítal.

Letos totiž neměl špatnou sezonu, v Götzisu útočil na 8500 bodů, jež nenapočítal jen vinou výpadku ve výšce, v Kladně mu zase nepřálo počasí. "Závody se prostě letos nedařily," prohlásil.

Určitě si Šebrle v příští sezoně před závody řekne, že už všechno dokázal a přestane se nervovat. Už si to může vyzkoušet v hale, kterou prý nesmí vynechat. "Protože to jsem udělal jednou a ztratil jsem dost rychlosti," vzpomínal na sezonu 2005.

"Tady mě to mrzí, protože jsem na to měl. Kdyby tomu tak nebylo, tak si řeknu, že jsem už starej páprda," řekl. Příště bude přemýšlet jinak. "Všechny zlaté medaile už mám," nastínil jak.

 

Právě se děje

Další zprávy