Opak Bolta: Metráček. Berlín na raritu nezapomene

Martin Jůzek, maj
17. 8. 2009 16:00
Savannah Sanitoaová ohromila Berlín
Běh, ve kterém se představila Sanitoová (vzadu s výrazným odstupem)
Běh, ve kterém se představila Sanitoová (vzadu s výrazným odstupem) | Foto: Reuters

Berlín - Čas: Neděle dopoledne, místo: Olympijský stadion v Berlíně, hlavní hrdinka: Savannah Sanitoaová.

Netušíte, o čem je řeč? Právě probíhající atletické mistrovství světa zažilo kuriózní příběh, který neodmyslitelně patří k vrcholným sportovní akcím. Neznámá nebo neznámý bojuje o prestiž, ačkoliv nemá vůbec žádnou šanci na vítězství.

Přesně takový byl případ Sanitoaové. Když ji diváci spatřili, asi dumali nad tím, zda jde, nebo nejde o vtip.

Dvaadvacetiletá reprezentantka Americké Samoy, malého souostroví, které leží severovýchodně od Austrálie, zasedla do bloků a všichni zbystřili. Ne, to není žert, pochopily i soupeřky. Téměř stokilová žena (údajně váží 95 kg) poběží rozběh stovky!

Přitom původně s tím žena, k níž pasuje přirovnání metráček, sama nepočítala. Závodí v hodu koulí, hází oštěpem a diskem. Její postava ji k tomu ostatně předurčuje. Nicméně limity pro účast na MS v těchto disciplínách nesplnila.

Čtěte také: Famózní Bolt! Zlato a úžasný světový rekord 9,58 s

Národní svaz mohl nabídnout jen divokou kartu Mezinárodní federace IAAF pro nejkratší sprint. Sanitoaová kývla, za dvaadvacet hodin přeletěla více než 15 tisíc kilometrů a v neděli opravdu nastoupila na ovál určený pro mistrovství světa.

Vítězstvím pro ni mohlo být to, že neskončila poslední, obsadila 59. pozici.

Porazila dvě sokyně - Katutuovou z Kiribati a Yaarovou z Afghánistánu. Její čas byl ale hodně špatný - 14,23 sekundy. Světový rekord v této disciplíně drží Florence Griffithová-Joynerová, která před jednadvaceti lety stanovila maximum 10,49 vteřiny.

Sanitoaová přiznala, že pro ni byl zážitek už jen startovat na MS v Berlíně, ačkoliv nepřekonala své osobní maximum 14,07s.

"Je pro mě životním úspěchem, že jsem tu mohla být. Doma (pozn. na Americkou Samou obývá zhruba 70 000 lidí) máme malé soutěže a vidět světová esa je hodně vzrušující," uvedla Sanitoaová, jíž například britský list The Sun nazval opakem vytáhlého Usaina Bolta, který tentýž den překonal světový rekord časem 9,58s.

Čtěte dále: One man show. Hrdý Bolt: Brzy se stanu legendou

A jaký bude její nejbližší cíl? Opět zaskočila - chce posílit americkou armádu.

 

Právě se děje

Další zprávy