Špotáková: Chci dokázat, že Češka hází líp než Němky

Martin Jůzek, maj
11. 8. 2009 8:11
Špotáková by ráda hodila za sedmdesát metrů
Bude se Barbora Špotáková radovat?
Bude se Barbora Špotáková radovat? | Foto: Reuters

Praha - Barbora Špotáková, v současnosti nejúspěšnější česká atletka, se chystá na mistrovství světa do Berlína, které začne už v sobotu 15. srpna.

Představí se tam jako favoritka oštěpařského závodu, což si sama uvědomuje a přiznává, že je to trochu svazující.

"Začínám se těšit, už mě svrběla ruka, když jsem teď naposledy házela," řekla na pondělní tiskové konferenci.

Špotáková za posledních dvanáct měsíců dosáhla naprostého maxima. Památnou olympiádu v Pekingu, kdy porazila posledním hodem ruskou soupeřku Abakumovovou, fanoušci jen tak nezapomenou.

Nezůstalo jen u toho, o pár týdnů později potvrdila mimořádnou formu při atletickém finále ve Stuttgartu, kde hodila světový rekord. A aby toho nebylo málo, zdárně pak zakončila studium na zemědělské univerzitě.

Teď už zase bojuje o nejvyšší příčky a touží po obhajobě světového zlata, které získala před dvěma roky na MS v Ósace.

Čtěte dále: Česko vysílá atlety na MS. Nechybí Špotáková ani Šebrle

"Nejsem zatím tak suverénní, ale zase mi výkonnost příliš nekolísá. Oproti soupeřkám je stabilní. A pro mě je stejně nejdůležitější, co předvedu já sama. Osobně si myslím, že ostatní řeší víc mě, než já je," dodala Špotáková.

Místo letadla jede vlakem

Mezi velké sokyně české naděje patří především dvojice německých reprezentantek, které budou na domácí půdě. Kdysi dávno by se o tom hodně mluvilo, protože jak Christina Obergföllová, tak Steffi Neriusová se zrovna k české závodnici neměly.

Vztahy v oštěpařském sektroru se ale podle Špotákové změnily. "Celkem jsme se skamarádily. Při závodu se spolu určitě bavit nebudeme, to se každá soustředíme na sebe," poznamenala osmadvacetiletá rodačka z Jablonce.

Fanoušci poženou své závodnice dopředu, ale z toho si Češka hlavu nedělá. "Já v Německu ráda závodím, jsou tam jedny z nejlepších závodů. Oběma budu chtít dokázat, že česká holka umí házet lépe než ony," vzkázala do Berlína.

Čtěte také: Berlín chtěl zrušit atletické MS. Kvůli prasečí chřipce

Tuší, že na medaili bude zapotřebí hodit přes 66 metrů. A zlato? "Bylo by dobré přehodit sedmdesátku, ale to se nestává tak často," řekla.

Její den D přijde přesně za týden - v úterý večer. Mezi tím se ještě musí soustředit na neděli, kdy se uskuteční kvalifikace.

Ačkoliv se zdá, že už je závod hodně blízko, jeho výhodou je fakt, že se koná "za humny". Německá metropole je z Prahy vzdálena zhruba 350 kilometrů a tuto cestu Špotáková překoná vlakem.

"Na to se těším, jede většina kamarádek, tak bude sranda. Bude to pro mě příjemnější, v letadle se totiž trochu i bojím," prozradila Špotáková, která spolu s přítelen Lukášem zorganizovala zájezd pro fanoušky.

 

Právě se děje

Další zprávy