Zemřela Skolimowská, zlatá kladivářka. Při tréninku

Sport Sport, ČTK, Red Spo
19. 2. 2009 7:30
Polská kladiváčka zkolabovala při tréninku

Varšava - Polská atletka Kamila Skolimowská náhle zemřela. Olympijská vítězka v hodu kladivem ze Sydney 2000 zkolabovala ve středu během přípravného kempu v portugalském Vila Real de Santo Antonio.

Skolimowská pocítila podle polských médií slabost v posilovně. Sama byla schopna dojít do přivolané sanitky, poté však upadla do bezvědomí, z nějž se už přes hodinové oživování neprobrala a v nemocnici zemřela.

Přesnou příčinu její nečekané smrti má dnes určit pitva.

Jak uvedl lékař atletů Marek Prorok, mohl by být příčinou infarkt nebo ucpaná plicní tepna. Skolimowská, na kterou vzpomínají novináři i fanoušci jako na vždy rozesmátou sympatickou dívku, měla už delší dobu problémy s dýcháním, lékaři jí proto naplánovali vyšetření u specialistů. Měla jej podstoupit v pondělí.

V médiích padla také otázka, zda náhlou smrt nezpůsobil doping. Trenéři a její okolí však takové verzi nevěří.

Rodačka z Varšavy, dcera olympionika a medailisty ze vzpěračského mistrovství světa Roberta Skolimowského, se stala překvapivou olympijskou šampionkou v Sydney jako sedmnáctiletá.

V mladším věku v historii nikdo vrhačskou disciplínu na OH nevyhrál.

Ve sbírce měla také stříbro a bronz z mistrovství Evropy z let 2002 a 2006, v olympijských Aténách 2004 byla pátá.

Předloni si sice zlepšila osobní rekord na 76,83, což je čtvrté místo v historických tabulkách, ale v následující olympijské sezoně házela podstatně méně a pekingské finále absolvovala bez platného pokusu.

V poslední době měla Skolimowská opakovaně zdravotní problémy, které jí podle Proroka neumožňovaly, aby plnohodnotně trénovala a startovala na závodech. "Nikdy jí však nechyběla ambice a ke každé výzvě přistupovala velmi odvážně," zdůraznil šéf polského atletického svazu Jerzy Skucha. Národní federace po tragické události upravila své webové stránky do černobílé grafiky.

 

Právě se děje

Další zprávy