Smrt běžkyně: Zvládla porod s rakovinou, pak podlehla

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, zh
10. 12. 2008 8:28
Drsný příběh Kerryn McCannové má smutný konec
Australská maratonkyně Kerryn McCannová před dvěma lety: Zdravá a šťastná, radující se ze zlaté medaile z Her Commonwealthu.
Australská maratonkyně Kerryn McCannová před dvěma lety: Zdravá a šťastná, radující se ze zlaté medaile z Her Commonwealthu. | Foto: Internet

Melbourne - Ten příběh je nesmírně dramatický a vypjatý, a ačkoliv pojednává o velké bojovnici a statečné ženě, končí velmi smutně.

Hlavní postavou s neuvěřitelným osudem je australská vytrvalkyně Kerryn McCannová, možná nejlepší australská maratonkyně všech dob.

Proslavila se zejména zlatou medailí v maratonu na Hrách Commonwealthu v Manchesteru 2002 a její obhajobou o čtyři roky později v Melbourne.

Její druhý zlatý závod byl pro přihlížející fanoušky nezapomenutelným zážitkem. Před domácím publikem totiž předvedla málo vídaný ostrý finiš v poslední části 42 km dlouhého závodu, v němž  běžci obíhají ovál na stadionu. Podporována hlučným osmdesátitisícovým davem, udolala mladou Keňanku Hellen Cheronovou až v posledních 200 metrech. Tato událost byla zvolena největším okamžikem Her.

Šampionce navíc v té době bylo 38 let a za sebou měla již dva porody.

"Běžela jsem tunelem na stadion a slyšela jsem ten ryk davů. Nebyla jsem to já, kdo běžel těch posledních 300 metrů," řekla tehdy vyčerpaná, ale nesmírně šťastná běžkyně australské stanici Channel Nine.

Těhotenství s rakovinou, mateřství s chemoterapií

Ten třetí závod se jí stal osudným. Stejně jako po prvním zlatu na Hrách přišla do jiného stavu i po druhém.

V začátcích těhotenství si na prsu nahmatala bulku, ale nevěnovala jí příliš pozornosti, neboť hrudky v prsou mohou být průvodním znakem gravidity.

Lékaře navštívila až v šestém měsíci, když bulka povážlivě vyrostla. Ani tehdy ještě nevěřila, že by se dělo něco vážného.

"Po jednom testu jsem odešla hodně naštvaná a říkala si, jak mohou takhle strašit těhotnou ženu kvůli ničemu. Vždyť jsem nepatřila do rizikové skupiny. V naší rodině nikdo rakovinu prsu neměl," citoval ji australský deník Daily Telegraph v říjnu 2007, kdy měla za sebou hektické týdny.

Čtěte také: Kunratická osudově přitahuje. Znamená život i smrt

Kerryn McCannová a její první velké zlato: V cíli maratonu na Hrách Commonwealthu, Manchester 2002.
Kerryn McCannová a její první velké zlato: V cíli maratonu na Hrách Commonwealthu, Manchester 2002. | Foto: Reuters

Rakovina byla diagnostikována ve 31. týdnu těhotenství, ve 34. musela předčasně porodit syna Coopera, aby mohla podstoupit operaci a začít intenzivní léčbu.

Doktoři jí vyoperovali nádor z prsu a tři lymfatické uzliny a nasadili chemoterapii. Vedle toho se věnovala nedonošenému synovi, zpočátku napojenému na přístrojích.

Vypadalo to na happy end

Všechno plna odhodlání zvládla a překonala, aniž by podle svého manžela, někdejšího šampiona v surfování Grega McCanna, ztratila své pozitivní myšlení.

V loňském rozhovoru pro Daily Telegraph McCann prozrazuje, že zatímco jeho ženu nic nezdolalo, on se zhroutil.

"Bylo to strašné. Prostě strašné. Pochyboval jsem, jestli nám bude přáno, abychom oba viděli naše dítě vyrůstat."

Skončil s prací a dodnes do ní nenastoupil. Musel vypomáhat s péčí o novorozeného chlapce, čtyřletou holčičku a desetiletého nejstaršího syna.

Příběh nicméně směřoval k happy endu. Kerryn znovu začala zvolna běhat. Ještě letos v květnu s ní lokální tisk Illawarra Mercury přinesl rozhovor, v němž hýřila optimismem. Popisovala, jak se vrací k tréninku, jak plánuje nesoutěžní závody, jimiž chce příští sezonu ukončit dlouhou běžeckou kariéru.

"V této době přežije rakovinu prsu 97 procent pacientů, když je choroba odhalena včas. Moje budoucnost vypadá dobře, vidím ji pozitivně," cituje ji list. Jenže u ní byla zhoubná nemoc bohužel odhalena pozdě.

Vyslovila rovněž své přání co nejvíce si užívat rodiny a využít své slavné jméno k osvětové kampani proti rakovině.

Rodina v září 2008 oslavila první narozeniny Coopera.

Nový boj. Marný

Jenže o pouhých 14 dní později přišel nenadálý a krutý zvrat. Lékaři trojnásobné matce objevili metastáze v játrech.

"Není to zrovna nejlepší zpráva, ale její duše zůstává silná. Vždycky byla pozitivní bytostí," vyjádřil se pro australský list The Daily Telegraph Greg.

Poslední měsíce života věnovala Australanka kampani za včasné odhalení rakoviny prsu.
Poslední měsíce života věnovala Australanka kampani za včasné odhalení rakoviny prsu. | Foto: Reuters

"Nyní se každý den snažíme reagovat na vzniklou situaci," dodal.

Statečná bojovnice v životě i na dráze, která dokázala přemoci rakovinu v závěrečné fázi těhotenství a dokázala skloubit náročnou léčbu s péčí o tři děti, na další bitvu již nestačila.

V neděli 7. prosince zákeřné chorobě podlehla.

Neposílejte květiny. Dejte peníze

Účastnice olympiád v Atlantě 1996 a Sydney 2000 v posledních měsících života napřela zbytky svých sil na kampaň pro včasné odhalení rakoviny prsu.

V jejích stopách šla i většina australských médií, když informovala o její smrti.

Zprávu pojala osvětově a apelovala na mladé ženy, aby nepodceňovaly podezřelé změny na svých prsou a včas zašly k lékaři. U mladších ročníků je totiž rakovina prsu agresivnější.

Zprostředkovala rovněž přání rodiny, aby lidé neposílali a nenosili květiny a peníze raději věnovali na boj s touto zákeřnou chorobou.

"Na Kerryn budeme vzpomínat s láskou jako na nesmírně populární členku týmu, která během své 22 let trvající atletické kariéry reprezentovala svou zemi na 14 mezinárodních akcích," uvedl v oficiálním prohlášení prezident australského svazu Rob Fildes.

 

Právě se děje

Další zprávy