Mladík Kocourek poráží české krosaře. Teď míří na ME

zh
8. 12. 2007 18:00
Šampionát proběhně v neděli ve Španělsku
Milan Kocourek by chtěl být do 18. místa jako loni.
Milan Kocourek by chtěl být do 18. místa jako loni. | Foto: Zuzana Hronová

Toro - Španělské město Toro  hostí v neděli mistrovství Evropy v krosu. Přespolní běh je v Česku mediálně opomíjen, nicméně ve světě atletiky má velkou váhu.

Vždyť Mezinárodní atletická federace nominovala IAAF mezi trojici finalistů na Výkon roku nepříliš známého Eritrejec Zersenaye Tadesseho "jen" proto, že na MS v krosu letos v březnu v Mombase porazil fenomenálního Kenenisu Bekeleho o 23 sekund.

V "přespolácích" hrají jednoznačně prim Afričané, především Keňané a Etiopané.

V Evropě je tato běžecká disciplína velice populární právě ve Španělsku, což dává naději na dobrou diváckou kulisu.

Mezi hlavní favority však patří Ukrajinci - loňská vítězka Taťána Holovčenková a šestinásobný evropský šampion Sergej Lebeď.

Celkem se 14. evropského mistrovství zúčastní více jak 500 atletů ze 40 zemí. Běžkyně a běžci budou soutěžit ve věkových kategoriích do 23 let, v juniorech a seniorech.

Největší šance má Kocourek

Na startu nebude chybět ani český tým ve složení Lenka Všetečková, Lucie Sárová, Jakub Holuša a Milan Kocourek.

Asi největší šance se dávají dvacetiletému brněnskému závodníkovi Kocourkovi, jenž v České republice přestává mít v krosech  konkurenci i mezi seniory, na svých tretrách má už i skalp české jedničky vytrvalostních běhů Róberta Štefka.

Dále čtěte:

Na minulém juniorském evropském šampionátu skončil na slušném 18. místě, letos postoupí o kategorii výš - do "U-23".

"Můžu být třicátý, ale klidně i desátý nebo patnáctý," cituje server atletika.cz Kocourka, jenž by byl spokojený s loňským umístěním.

 "Milan je bojovník a kros je něco jiného než dráha, takže dokáže v terénu smazat i minutový rozdíl z oválu," věří mu jeho trenér Jiří Sequent.

Holuša se terénu ani dálky nebojí

V juniorech bude Českou republiku reprezentovat Jakub Holuša, jenž se věnuje spíše steeplu a patnáctistovce na dráze.  Letos v Hengelu se stal ve steeplu  překvapivým juniorským mistrem Evropy. Nyní ho čeká 6700 metrů v terénu.

Hlavními favority krosového ME budou Ukrajinci.
Hlavními favority krosového ME budou Ukrajinci. | Foto: Zuzana Hronová

"Těch necelých sedm kilometrů bude pro něj oříšek. Věřím ale, že to zvládne," říká Sequent v hodnocení pro oficiální stránky Českého atletického svazu.

Holuša se ovšem náročné a pro něj nezvyklé tratě nebojí. "Dal jsem si cíl vyrovnat se Milanovi, každé místo výš bude skvělé," cituje ho atletika.cz.  Je si však vědom nevyzpytatelnosti krosu. V záludném terénu se může stát cokoliv, záležet bude i na počasí, které často změní trať k nepoznání.

Bez šancí nejsou ani ženy

Lucie Sárová se na 4,2 km dlouhém závodu juniorek pokusí navázat na nejlepší výkon českého krosového běžce všech dob - osmé  místo její tehdejší vrstevnice Heleny Volné z ME 1998.

Lenka Všetečková bude jediná, kdo se z českého národního týmu zúčastní seniorského klání v závodě na 8,2 km. 

Mužskou desítku nepoběží žádný Čech, na mistrovství ČR totiž všechny adepty předčil právě Milan Kocourek.

České běžkyně nemají tak vysoké ambice jako muži, bez šancí ale rozhodně nejsou. Podle informací Českého atletického svazu si Všetečková letos třikrát vylepšila osobní rekordy, Sárová dokonce pětkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy