Smazáno. Jonesová zmizela ze všech atletických análů

Reuters
24. 11. 2007 0:12
IAAF vymazala výsledky dopující Američanky
ŘÍJEN - Hořký pád potkal bývalou americkou sprinterku Marion Jonesovou. Ta při soudním procesu přiznala, že dopovala. Olympijská asociace ji poté dosažené medaile zabavila.
ŘÍJEN - Hořký pád potkal bývalou americkou sprinterku Marion Jonesovou. Ta při soudním procesu přiznala, že dopovala. Olympijská asociace ji poté dosažené medaile zabavila. | Foto: Reuters

Monako - Sportovní kariéra sprinterky Marion Jonesové, která se počátkem října přiznala k dopinku, dostala smutnou tečku.

Její jméno bylo vyškrtnuto ze všech výsledkových listin zpětně až k 1. září 2000. Přišla tak i o pět medailí, které vyhrála na olympijských hrách v Sydney.

Rozhodla o tom Rada světové atletické asociace IAAF v Monaku.

Mluvčí IAAF uvedl, že rada požádá Mezinárodní olympijský výbor, aby diskvalifikoval americké štafety na čtyřikrát 100 i čtyřikrát 400 metrů, jejichž členkou v Sydney Jonesová byla.

Čtěte více:

Rada však nešla tak daleko, aby MOV doporučila udělení zlaté medaile řecké sprinterce Thanouové, která ve sprintu na sto metrů skončila druhá za Jonesovou. Řekyně si musela odpykat dvouletý trest za vyhýbání se dopinkovým zkouškám.

Mluvčí IAAF upozornil, že atletická organizace nemůže udělení zlata Tahnouové zabránit, neboť rozhodnutí je na MOV, kterému poskytne veškeré informace k případu.

Šéf amerického olympijského výboru už v říjnu naléhal na členky amerických štafet, aby vrátily olympijské medaile.

Jonesová v říjnu přiznala, že lhala vyšetřovatelům, když popírala užívání steroidů, a oznámila konec kariéry. "Kvůli tomu, co se stalo, ukončuji svoji kariéru. Končím s atletikou, kterou jsem tak milovala," pronesla v slzách.

 

Právě se děje

Další zprávy