Špotáková vyhrála finále českým rekordem

zh
22. 9. 2007 15:04
Oštěpařka vyhrála Světové atletické finále v českém rekordu
První hod  Špotákové znamenal další český rekord.
První hod Špotákové znamenal další český rekord. | Foto: Reuters

Stuttgart - Česká oštěpařka Barbora Špotáková vstoupila do soutěže atletického finále velkolepě. Hned prvním pokusem hodila 67,12 metrů, což znamená další vylepšení českého rekordu.

Ten naposledy překonala na mistrovství světa v Ósace, když její oštěp doletěl do vzdálenosti 67,07 metrů.

Špotáková cítila před prvním pokusem sílu a pohodu, nenechala se odehnat rozhodčí z běžeckého oválu, kde se chystali čtvrtkaři na svůj závod, a dobře udělala. Oštěp plachtil po ideální trajektorii a měl potřebnou výšku i délku.

K českému rekordu své kolegyni ihned přála Nikola Brejchová. Ta zahájila soutěž výkonem 58,27 metrů, v dalších hodech se již nezlepšila a obsadila šestou příčku.

Dále čtěte: Atletické finále ničil startér. Byl vypískán

Špotáková pak další dva pokusy vynechala a nastoupila až k poslednímu, čtvrtému. To už věděla, že obhájí vítězství  z loňska.

Barbora Špotáková zahájila atletické finále českým rekordem.
Barbora Špotáková zahájila atletické finále českým rekordem. | Foto: Reuters

Ani jedna ze soupeřek totiž na její úvodní velehod nedokázala odpovědět. Krok s ní dokázala držet pouze domácí Steffi Neriusová, ale 64,90 m bylo na rozjetou Češku málo.

Mezi stuttgartským publikem to po Barbořině pokusu jen zašumělo. Ženský oštěp měl být pro Němce jedním z vrcholů finále. Ve startovní listině byly hned tři Němky - kromě Neriusové i Linda Stahlová a Christina Obergföllová.

Špotáková však pojala německý vrchol finále po svém.

Výsledky: 

1.  Špotáková Barbora  (CZE)  67,12  (NR). 2.  Neriusová Steffi (GER) 64,90. 3.  Obergföllová Christina (GER)  62,47.
4.  Madejczyková Barbara (POL) 60,03. 5. Bissetová Sonia (CUB) 59,23. 6. Brejchová Nikola (CZE)  58,27. 7. Chilla Mercedesová (ESP) 58,25. 8. Stahlová Linda (GER)  55,62.

 

Právě se děje

Další zprávy