Pljuščenko: Jsem nejlepší. Na olympiádě beru cokoliv

Martin Jůzek
26. 1. 2010 13:00
Pljuščenko: Deset soupeřů mi může na OH konkurovat
Jevgenij Pljuščenko
Jevgenij Pljuščenko | Foto: Reuters

Praha - Říká, že Praha patří mezi jeho oblíbená města. Možná i proto se česká metropole stala jednou z posledních zastávek krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka před olympijskými hrami ve Vancouveru.

Světoznámý závodník z Ruska se chystá na své třetí vystoupení pod pěti kruhy.

Pokud splní roli favorita a v Kanadě obhájí zlato z Turína, zapíše se svým příběhem do historie.

"Nebudu bojovat proti ostatním krasobruslařům, ale proti sobě," uvedl Pljuščenko na tiskové konferenci v Praze, kde také informoval o své poolympijské show Ice Olympic Tour.

Zatímco program této zábavné akce nemá ještě hotový, myšlenky na olympiádu se mu honí hlavou každou chvíli. "Třetí místo by bylo dobré, zkompletoval bych tak svou sbírku medailí. Druhé místo by bylo ale ještě lepší. A když zvítězím, bude to důkaz toho, že jsem pracoval dobře," poznamenal šestinásobný evropský šampion.

Čtěte dále: Pljuščenko se vrátil a hned vyhrál. Březina je čtvrtý

Bylo mu patnáct let, když na vrcholné akci poprvé získal medaili. V roce 1998 slavil stříbrnou medaili z evropského šampionátu v italském Miláně, poté nasbíral ještě dalších patnáct cenných kovů včetně dvou z olympijských her - zlata a stříbra.

Po turínské olympiádě jste ukončil kariérou, ale kvůli další olympiádě jste se rozhodl vrátit na led. Překvapilo vás v jaké formě? Ostatní porážíte rozdílem třídy...
Asi nikdo nepočítal s tím, že se vrátím tak silný. A nevěřil tomu asi ani žádný z mých soupeřů. Ale víte, já jsem toužil znovu vyhrávat, proto jsem trénoval víc než ostatní, trénoval jsem klidně sedm až osm hodin denně.

Co vás přimělo k návratu? Byla to právě olympiáda?
Už dříve jsem dokázal, že jsem nejlepší. Běžně jsem porážel ty krasobruslaře, které jsem předtím považoval za své vzory. Teď mě čeká boj proti další generaci a samozřejmě i tu chci porazit.

Na olympiádu pojedete v roli jasného favorita. Na koho si musíte dát největší pozor?
Já nebudu bojovat proti ostatním krasobruslařům, ale proti sobě. Jdu na led s tím, že chci ukázat to, co umím. Nebojím se soupeřů. Kdyby to udělal Kličko, Valujev (pozn. boxeři) nebo fotbalisté, tak by neuspěli.

Podívejte: Krása na ledě. I Pljuščenko nadchl Moskvu

Jevgenij Pljuščenko při show v Brně
Jevgenij Pljuščenko při show v Brně | Foto: Ondřej Besperát

A kolik lidí vám může na ledě konkurovat?
Bojovat se mnou může zhruba tak deset dalších krasobruslařů.

Jaký výsledek z Vancouveru vás potěší?
Přijmu cokoliv. Je paráda, že pojedu už na třetí olympiádu. Když skončím třetí, tak to bude dobré, protože zkompletuji svou sbírku medailí. Druhé místo by bylo ale ještě lepší. A když zvítězím, bude to důkaz toho, že jsem pracoval dobře.

Na podzim jste měl určité zdravotní problémy, soutěžil jste pod injekcemi. Už je to v pořádku?
Chvála bohu, všechno je v pořádku a nic mě netrápí. Dostal jsem hodně injekcí do kolena a achillovky, ale na operaci to naštěstí nebylo. Po olympiádě se podle zdraví rozhodnu, jestli pojedu na mistrovství světa.

A co váš start na další olympiádě? Bude ji hostit ruské Soči...
Samozřejmě to pořád slyším a všichni mě přesvědčují, abych právě kvůli tomu pokračoval do roku 2014. Neodmítám to. Záleží, jak se budu cítit. Co můžu říct je to, že pořád miluji krasobruslení.

 

Právě se děje

Další zprávy