Spor o čtverný skok ještě víc rozvířil premiér Putin

Ivo Pospíšil, ip
19. 2. 2010 14:30
Ruský krasobruslař neunesl prohru na olympiádě
Jevgenij Pljušcenko se stříbrem
Jevgenij Pljušcenko se stříbrem | Foto: Sport

Vancouver - Král je až druhý. Jevgenij Pljuščenko, jehož veleúspěšná show se jmenuje Králové ledové arény, prohrál ve Vancouveru s Američanem Evanem Lysacekem.

Prohru nese těžce. Ačkoliv v Praze, kde svou show představoval, říkal, že bude spokojen i se stříbrem, po závodech ve Vancouveru zapochyboval o kvalitách svého přemožitele.

"Když olympijský vítěz neumí čtverný skok, tak to tedy nevím. Už to asi není mužské krasobruslení, ale tance na ledě," uvedl viditelně zklamaný Pljuščenko, jenž si hned po vyhlášení vítězů sundal stříbrnou medaili z krku.

Úřadující mistr světa Lysacek předvedl v Pacific Coliseu třetí nejlepší výkon všech dob a jeho bodové hodnocení o výši 257,67 bodů nedokázal Pljuščenko překonat.

Čtěte také: Kiksy na olympiádě: Saně, rolby i mizerní rozhodčí
Přečtěte si také: V krátkém programu se Vernerovi nedařilo, zářil Březina

Pljuščenka v jeho sebelítosti podpořil i ruský premiér Putin. "Vaše stříbro má hodnotu zlata," telegrafoval Pljuščenkovi podle agentury SID bývalý prezident.

Mnoho pádů 

V souboji o šampiona bylo ve volných jízdách k vidění až příliš velké množství pádů. Pouze Pljuščenko a Lysacek zachovali jako jedni z mála klid a díky jistě provedeným skokům nebylo o konečném vítězi do poslední chvíle jasno.

Nakonec se mohl ze zlata (v zákulisí) radovat právě Američan, jenž si svou jízdou (bez čtverného skoku) podmanil diváky.

Pljuščenko měl před volným programem půlbodový náskok, nicméně jeho výkon nebyl až tak oslnivý.

Bronz patří Japonci Takahašimu.

Březina si nakonec po pádu nepolepšil

Důstojně zakončil své působení na své první olympiádě český mladík Michal Březina, který skončil celkově desátý. Ač devátý a nespokojený s některými verdikty rozhodčích, vstoupil do volného programu sebevědomě trojitým axelem a trojitým flipem.

Ačkoliv taktéž nezařadil čtverný skok, přicházel později na řadu trojitý salchow, trojitý axel nebo trojitý flip. Jenže následoval závěr a v něm nadějný český krasobruslař při skoku trojitého lutzu upadl.

Po konci své jízdy proto schoval obličej do dlaní, věděl, že úspěch nebyl daleko. A promítlo se to i v bodovém hodnocení, které znovu možná některé diváky a experty překvapilo..

Nadějně vykročil do své jízdy i Tomáš Verner, který vůbec zahájil celý noční program. Začal výborně, hned čtverným toeloopem, jenže později svou kombinaci velmi zjednodušil a při krokové variaci dokonce upadl.

Celkově pak dostal za svůj výkon od rozhodčích 184,74.a jeho šance na úspěšnou olympiádu se rozplynuly. Naopak nakonec byl odsunut až na devatenácté místo

Muži - konečné pořadí po volném programu:
1. Lysacek (USA) 257,67 b., 2. Pljuščenko (Rus.) 256,36, 3. Takahaši (Jap.) 247,23, 4. Lambiel (Švýc.) 246,72, 5. Chan (Kan.) 241,42, 6. Weir (USA) 238,87, 7. Oda 238,54, 8. Kozuka (oba Jap.) 231,19, 9. Abbott (USA) 218,96, 10. Březina 216,73, ...19. Verner (oba ČR) 184,74.

 

Právě se děje

Další zprávy