Běžecký fenomén Bolt těží ze své výšky. Kde má hranice?

sid
18. 8. 2008 23:00
Může ubrat ještě několik desetin, říká vědec
No Problem, to je jeho životní filozofie.
No Problem, to je jeho životní filozofie. | Foto: Reuters

Peking - Jedno zlato má, na další dvě myslí. Jamajský sprinter Usain Bolt v sobotu na olympiádě jasně dominoval nejkratšímu a nejsledovanějšímu závodu historie, v němž deklasoval všechny své soupeře.

Časem 9,69 s stanovil navíc nové světové maximum. Přitom posledních dvacet metrů vypustil a radoval se z vítězství. Vyvstává tak otázka: Kam až sahá hranice jeho možností?

Zatímco Boltovi soupeři tvrdě bojují o každé setinové zlepšení, jednadvacetiletý Jamajčan začal stovku běhat teprve před rokem a už dvakrát vylepšil světový rekord. V Pekingu myslí kromě toho ještě na zlato z dvojnásobné trati a také ze štafety na 4x100 metrů.

Čtěte také: Sprinter Bolt vyklusal ke světovému rekordu 9,69 s!

Ostatní se stresují a před důležitými závody dodržují osvědčené rituály, on se ničím takovým nezabývá a drží se sloganu své země. Jamaica - No Problem.

"Vzbudil jsem se kolem jedenácté, díval se na televizi a jedl kuřecí nugety. Pak jsem pár hodin zase spal, snědl další nugety a šel na stadion," popisoval Bolt svoji přípravu na sobotní finále stovky.

Klidně by před závodem i poslouchal své oblíbené reggae, to mu ovšem jeho kouč Glen Mills zakázal.

I tak ukázal Bolt všem svým soupeřům záda a z vítězství v nejkratším olympijském sprintu se radoval už po osmdesáti metrech. Už dvacet metrů před cílem věděl, že na něj nikdo nemá.

Rozhazování rukama, které britský deník The Mirror označil jako "Tarzan-styl", ho sice stálo další setiny sekundy, i tak ale fantastickým časem 9,69 vylepšil svůj vlastní světový rekord.

"Věděl jsem, že ho nikdo nechytí," komentoval Boltův otec Wellesley vystoupení svého syna.

Dlouhé nohy = rychlý čas

Vypuštěný Jamajčanův závěr viděly miliony diváků na celém světě i mnoho atletických expertů. Ti teď spekulují, kam až by mohl nejrychlejší muž planety v současné formě čas na sto metrů stlačit.

Čtěte také: Jak dlouho budou lidé lámat rekordy? Pomůže genetika

Boltův krajan Asafa Powell mluvil o času 9,65, samotný olympijský vítěz by si troufal i na 9,60.

Čím to, že světová atletika objevila novou superstar, která se tak vymyká?

V blocích je pomalejší, vše ale bohatě nahrazuje na dráze.
V blocích je pomalejší, vše ale bohatě nahrazuje na dráze. | Foto: Reuters

"Usain má úplně jiné tělo než ostatní sprinteři. Každý si hned všimne, jak je vysoký," citoval The Mirror šéfa britského sportovního výzkumu Scotta Drawera.

"Je sice o hodně pomalejší v blocích, ale díky svým dlouhým nohám zase nejrychlejší na trati. To je ten nejdůležitější faktor, který mu dává největší výhodu. Svou roli hraje i jeho přirozený běžecký talent," pokračoval.

A jaký čas je podle doktora Drawera schopen Bolt zaběhnout?

"Uvidíme, o kolik desetin sekundy ještě zvládne vylepšit svůj rekord. Těžko říct, jak rychlý může vůbec být," nechtěl se pouštět do konkrétních spekulací britský výzkumník.

 

Právě se děje

Další zprávy