Rusové a Gruzínci se přes válku objali. Kde? V Pekingu

Reuters, pat
10. 8. 2008 13:05
Gruzínci i Rusové v Pekingu zůstávají
Stříbrná Ruska Natalia Paderinovou (vlevo) se po závodě ve vzduchové pistoli objímá s bronzovou Gruzínkou Nino Salukdvadzeovou.
Stříbrná Ruska Natalia Paderinovou (vlevo) se po závodě ve vzduchové pistoli objímá s bronzovou Gruzínkou Nino Salukdvadzeovou. | Foto: Reuters

Peking - Hry v Pekingu jsou další olympiádou, kde se potkávají sportovci dvou zemí, mezi nimiž zuří válečný konflikt. V den, kdy byl v čínské metropoli zapálen olympijský oheň, se naplno rozhořel boj Gruzie s Ruskem o Jižní Osetii.

Sportovci obou zemí však dali v Pekingu jasně najevo, že válka na olympijskou půdu nepatří.

Čtěte také: Zmatek v Osetii: Gruzie couvá. Jen slovy, tvrdí Rusko

Gruzínská střelkyně Nino Salukvadzeová se po závodě ve vzduchové pistoli objala s Ruskou Natalií Paderinovou. Obě získaly medaile: Gruzínka skončila třetí, Ruska druhá.

"Kdyby si svět vzal ponaučení z toho, co jsem já dnes udělala, už by nebyly žádné války," prohlásila podle agentury Reuters Salukvadzeová.

Vedení ruské i gruzínské delegace na hrách v Pekingu ujistila Mezinárodní olympijský výbor, že obě země na olympiádě zůstanou. Ještě v sobotu se přitom zdálo, že Gruzínci zvažují odjezd z Pekingu. Naznačoval to aspoň mluvčí jejich národního olympijského výboru.

Čtěte více: Gruzínci možná opustí olympiádu. Kvůli válce s Ruskem

Spekulacím nakonec učinil přítrž sám gruzínský prezident Michail Saakašvili, který sportovcům do Číny vzkázal, aby na hrách zůstali.

"Žijeme v 21. století. Když jde o sport, zůstaneme vždy přáteli. Do přátelství nic nezasáhne, dokonce ani při tak zvláštní věci, jako je střelba," řekla přesvědčeně bronzová Gruzínka Salukvadzeová.

Čtěte o českých úspěších ve střelbě:
Češi mají druhé zlato! Kostelecký triumfoval v trapu
Fantazie: Češka Emmons získala olympijské zlato!

S tím, že sport a politika by se neměly míchat, souhlasí i vedení ruského olympijského výboru. "Máme vlastní pohled na to, co se v Jižní Osetii děje, ale myslíme si, že je to záležitost pro Organizaci spojených národů, nikoli pro hry v Pekingu," řekl agentuře Reuters viceprezident ruského výboru Viktor Chotočkin.

Rozhodnutí obou zemí na hrách zůstat ocenil Mezinárodní olympijský výbor. "Odráží to olympijského ducha. MOV věří, že je to správné rozhodnutí, zvláště pro sportovce, pro které jde o celoživotní zážitek," uvedla mluvčí MOV Giselle Daviesová.

Ruský a gruzínský tým v Pekingu jsou propojeny osobními vazbami. Řada ruských sportovců se v Gruzii narodila, nebo jejich rodinní příslušníci v této zemi žijí. Podle Chotočkina to však nijak neovlivňuje náladu v týmu. "Je přesto zřejmé, že když vidíte v televizi tolik obětí, tak tito lidé trpí," dodal ruský funkcionář.

 

Právě se děje

Další zprávy