Bush tvrdě útočil na Čínu, sportovci se zastali Tibetu

Red Zah, Reuters
7. 8. 2008 8:01
Hry v Pekingu začínají už zítra

Bangkok - Jen den před zahájením olympijských her a jen hodiny před svým příletem do Pekingu tvrdě zaútočil na situaci kolem lidských práv v Číně americký prezident George Bush.

V projevu v thajském Bangkoku vyjádřil hluboké znepokojení nad stavem náboženských svobod a práv jednotlivců.

"Amerika se staví jednoznačně na odpor proti zadržování politických disidentů a ochránců lidských práv v Číně," prohlásil Bush, který se v pátek zúčastní slavnostního zahájení olympijských her v Pekingu. Za rozhodnutí jet na úvod olympiády Bushe kritizovala řada nevládních organizací.

Čtěte více: Sarko i pan Lu jedou do Číny. Dali přednost byznysu

Podle agentury Reuters byl Bushův projev zatím jeho nejhlasitějším protestem proti porušování lidských práv v Číně a je pravděpodobné, že mezi čínskými politiky vyvolá znepokojení.

"Podporujeme svobodný tisk a právo na shromažďování ne proto, abychom si znepřátelili čínské vedení, ale proto, že poskytnout více svobod je pro Čínu nejlepší cesta, jak se dál rozvíjet," pokračoval americký prezident, pro nějž jde o poslední návštěvu východní Asie před lednovým odchodem z Bílého domu.

Čínu před začátkem her kritizovala řada ochránců lidských práv, že nedodržela své sliby dané při kandidatuře na olympiádu a lidská práva spíš dál omezila.

Sportovci se postavili za Tibet

Do kritiky čínského vedení se pustily také čtyři desítky sportovců. Přímí účastníci her se podepsali pod petici, která vyzývá Čínu, aby nenásilným způsobem urovnala spornou otázku Tibetu a zasadila se o ochranu náboženských svobod.

Text petice se objevil na stránkách organizace Sport za mír a je pravděpodobné, že čínské vedení ji odsoudí jako politizaci olympijských her.

Pod petici se údajně podepsal například kubánský atlet Dayron Robles či chorvatská výškařka Blanka Vlašičová.

Sami sportovci zatím své podpisy nepotvrdili.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte další reportáže živě z Pekingu:
První hodiny v Pekingu: Architektonická tsunami
Víme, jak bydlí čeští olympionici. Podívejte se sami
Živě z Pekingu: Z města je pevnost. Bojí se Ujgurů
Obrazem: Vodní kostka, místo pro olympijské rekordy
Olympiáda je super i bez lístků, tvrdí mladé Číňanky
Přímo z Pekingu: Města, kde nelze najít kritika her
 

Právě se děje

Další zprávy