Češi mají druhé zlato! Kostelecký triumfoval v trapu

Jiří Šidliák
10. 8. 2008 9:35
David Kostelecký navázal na Kateřinu Emmons
Medailisté střelecké soutěze v trapu. Na nejvyšším stupni David Kostelecký.
Medailisté střelecké soutěze v trapu. Na nejvyšším stupni David Kostelecký. | Foto: Reuters

Peking - Fantazie! Česká výprava má na olympiádě v Číně další zlatou střeleckou medaili. Po Kateřině Emmons, která v sobotu kralovala ženské vzduchové pušce na deset metrů, získal v mužském trapu nejcennější kov také David Kostelecký.

Po kvalifikaci vedl český střelec společně s Rusem Alexejem Alipovem a do finále šli oba s nástřelem 121 bodů. Šestku finalistů doplňovali ještě Italové Pellielo a Frasca se 120 zásahy a Chorvat Glasnovič s Australanem Diamondem, kteří byli o další bod pozadu.

Čtěte vizitku: Kdo je David Kostelecký

Pekingskou střelnici skrápěl déšť, závodníkům podmínky znepříjemňoval i vítr. To však Kosteleckému nevadilo a od začátku finále střílel bezchybně. Naopak - Alipov hned svým prvním pokusem minul a český reprezentant se na čele osamostatnil.

Čtěte také:
Fantazie: Češka Emmons získala olympijské zlato!
Zlatá střelkyně Emmons: Chci dál zůstat Češkou

Kosteleckému se dařilo i dále, naopak jeho soupeři začínali chybovat a v polovině série na pětadvacet ran vedl třiatřicetiletý rodák z Brna už o tři zásahy. Ve výborném výkonu pokračoval až do konce a už dvě střely před koncem se mohl radovat z olympijského prvenství.

Navázal tak na Petra Hrdličku, který ve stejné disciplíně získal zlatou medaili před šestnácti lety v Barceloně.

Po vítězství zůstal Kostelecký stát a jen se usmíval. Pak už se na něj vrhli trenér a další členové české výpravy. Zlatý střelec se nakonec šťastně svalil za zem, kde v té chvíli byl už dobře centimetr dešťové vody, a pod střeleckými brýlemi si stíral slzy.

Stříbro bral stejně jako před čtyřmi lety v Aténách Ital Pellielo, třetí skončil po rozstřelu s Australanem Diamondem obhájce zlaté medaile Alexej Alipov.

Ženám se v neděli nedařilo

David Kostelecký se raduje. Zlato už mu nikdo nevezme!
David Kostelecký se raduje. Zlato už mu nikdo nevezme! | Foto: Reuters

Nedařilo se naopak českým zástupkyním v ženské vzduchové pistoli na deset metrů. Lenka Marušková ani Michaela Musilová se do finále neprobojovaly.

Kvalifikaci ovládla Ruska Paděrinová a ziskem 391 bodů vytvořila nový olympijský rekord. Ve finále ale už s takovým přehledem nestřílela, připsala si dokonce jednu osmičku a nechala se předběhnout domácí závodnicí Wen-ťün.

První medaili po Gruzii, jež kvůli ozbrojenému konfliktu s Ruskem zvažuje opuštění olympijských her, získala třetí Salukvadzeová. Marušková nastřílela 379 bodů a obsadila až 26. příčku, Musilová byla s 375 body ještě o devět míst za ní.

Výsledky:
Muži - Trap:
1. Kostelecký (ČR)  146
2. Pellielo (Itálie) 143
3. Alipov (Rusko) 142

Ženy - 10 m vzduchová pistole:
1. Wen-ťün (Čína) 492,3
2. Paděrinová (Rusko) 489,1
3. Salukvadzeová (Gruzie) 487,4
...
26. Marušková (ČR) 379
35. Musilová (ČR) 375

 

Právě se děje

Další zprávy