Musím být opatrný, říkal Tomizawa před osudným závodem

Ivo Pospíšil
7. 9. 2010 14:20
Jsem naprosto zdrcený, smutní Alex de Angelis
Tragická nehoda Šoji Tomizawy
Tragická nehoda Šoji Tomizawy | Foto: Reuters

Misano - Nedělní nešťastná smrt devatenáctiletého motocyklového závodníka Šoji Tomizawy otřásla celým světem. 

Osudné desáté kolo, kdy mladý Japonec spadl ze svého stroje přímo pod kola svých kolegů Scotta Reddinga a Alexe de Angelise, si bude dlouho promítat v hlavě ještě mnoho fanoušků.

Čtěte také:
Neštěsti v Misanu: V Moto 2 zahynul Japonec Tomizawa
Pieta za Tomizawu: Neslavilo se, padala slova obdivu

"Začínám z druhé řady, to znamená, že budu muset být opatrný. Chci ale dobře odstartovat a zajet dobrý závod," svěřil se Tomizawa příznivcům ještě před startem na svých oficiálních stránkách.

Když vyjížděl z osudné zatáčky, držel se skutečně na předních místech. Jenže pak mu motocykl s číslem 48 podjel…

"Jsem naprosto zdrcený z toho, co se stalo Šojovi," citují stránky Autosportu prohlášení Alexe de Angelise. "Cítím s jeho rodinou a každým, kdo ho měl rád."

Právě šestadvacetiletý závodník se k nehodě vyjádřil hned v cíli. Podle svých slov dělal vše, aby se upadnuvšímu kolegovi vyhnul. Události se však seběhly příliš rychle.  

"Pokud jde o závod, tak to interview jsem poskytl bezprostředně po havárii. To jsem ještě nevěděl, jak vážná jsou ta zranění. Člověk by za takových okolností ale neměl říkat raději nic, vše je totiž v takovou chvíli nepodstatné," dodal.

Psychicky otřesený je i Redding

Do smutku se ponořila i firma Suter Racing. Motocykl jeho značky používal nejen Tomizawa, ale právě i Scott Redding. Teprve sedmnáctiletý Brit ovšem hájí jinou stáj - VDS Racing Team.

"Je mi líto de Angelise a a našeho závodníka Scotta Reddinga," uvedl výkonný ředitel Suter Racing Eskil Suter.

"Sice se zdálo, že Scott má zlomeninu pánve, ale nyní je už jasné, že je zdravotně pořádku. Je ale zcela psychicky otřesený, i když nic nezavinil. Jde o smutné potvrzení  faktu, že závodění je nebezpečné, a to i navzdory stále větší snaze o zajištění bezpečnosti," míní Suter.

Zranění byla pak natolik vážná, že se Tomizawu nepodařilo zachránit ani v blízké nemocnici v Riccione.

"Šoja byl víc, než jen kamarád. Byl jako člen naší rodiny. Všichni v paddocku ho měli rádi. Je mi líto jeho rodiny, která utrpěla těžkou ztrátu," dodal na závěr smutně Suter.  

 

Právě se děje

Další zprávy