Pieta za Tomizawu: Neslavilo se, padala slova obdivu

Ivo Pospíšil
5. 9. 2010 20:00
Nejhorší bouračka v životě, hlesl zdrcený de Angelis
Vlajky na půl žerdi, v Misanu se neslavilo
Vlajky na půl žerdi, v Misanu se neslavilo | Foto: Reuters

Oběti MS silničních motocyklů od roku 1980

1980  Patrick Pons 
1981  Michel Rougerie
1981  Sauro Pazzaglia
1981  Alain Beraud 
1983  Michel Frutschi
1983  Rolf Rüttimann
1983  Norman Brown
1983  Peter Huber
1984  Kevin Wrettom
1989  Iván Palazzese
1993  Nobojuki Wakai
2003  Daižiro Kató
2010  Šoja Tomizawa

Misano - Sympatický, talentovaný, nenahraditelný. Tak vzpomíná motocyklový svět na teprve devatenáctiletého japonského závodníka Šoju Tomizawu, jehož tragická smrt zastínila nedělní Velkou cenu San Marina.

Když v dubnu letošního roku začínala nová sezona, byl to právě on, kdo rozdával úsměvy na všechny strany. Úvodní VC Kataru totiž vyhrál a pravidelně bodoval i v dalších závodech.

Čtěte také:
Neštěsti v Misanu: V Moto 2 zahynul Japonec Tomizawa
Motocyklista Pešek ukončil černou sérii bez bodu

Bavil také diváky v Brně. Na Masarykově okruhu si vyjel pole position a nakonec skončil desátý. Před dnešní GP mu patřilo sedmé místo v průběžném bodování.

Jenže v neděli všem divákům na okruhu v Misanu i u televizních obrazovek tuhla krev v žilách. Bylo odjeto jen deset kol, když mladý Japonec po absolvování jedné ze zatáček spadl ze svého motocyklu.

V podstatě šlo o pád, kterých je v každém závodě spousta. Jenže tento se měl stát osudným. Hned za Tomizawou totiž jeli jeho konkurenti Scott Redding a Alex de Angelis. V plné rychlosti se jim už nepodařilo vyhnout a do upadnuvšího kolegy narazili.

Nejhorší bouračka v životě

"Byla to nejhorší bouračka v mém životě. Dělal jsem všechno proto, abych ho netrefil..." hlesl po závodě de Angelis.

On i Redding okamžitě přelétli přes řídítka a i jejich pád vypadal nebezpečně. Oba ale nakonec vyvázli bez vážného zranění. Bezvládně na trati zůstal ležet jen Tomizawa.

Závod navíc pokračoval, a tak dalo pořadatelům plné ruce práce, než Japonce dostali mimo trať. Poté ho okamžitě transportovali do nemocnice v Riccione. Sanitkou, neboť akutnost zranění přepravu vrtulníkem do vzdálenější lépe vybavené kliniky nedovolovala.  

Ve 14.43 však vydaly agentury na celém světě zprávu, že Tomizawa svůj boj o život prohrál. Podle dalších zpráv měl proraženou lebku, vnitřní krvácení a řadu zlomenin v horní části těla.

"Hluboce nás zarmoutily zprávy o tom, že Šoja Tomizawa podlehl svým zraněním. Byl to skvělý soupeř a bude nám v paddocku všem moc chybět," citují stránky Autosportu Michaela Bartholemyho, šéfa stáje Marc VDS a tudíž i Scotta Reddinga.

Rodák z Asahi se tak stal už třetím Japoncem v řadě, který zahynul v závodech motocyklového šampionátu.

Silný jezdec a skvělý člověk

Zprávy o Tomizawově zdravotním stavu se dostaly mezi další jezdce ještě před startem Moto GP. Když pak Dani Pedrosa dojel do cíle jako první, radoval se jen na chvíli.

Na stupních vítězů, kdy už věděl, že Japonec následky tragické nehody nepřežil, jen zvedl trofej nad hlavu a společně se svými kolegy spíše truchlil.

"Dnešek je dnem smutku. Cítíme, že v našem srdci zůstala velká mezera. Nedokáži slovy vyjádřit, jak se cítím " uvedl Pedrosa.

"Ztratili jsme velmi silného jezdce, skvělého člověka a ani nedokáži říct, koho ještě..." přidal se i smutný Jorge Lorenzo.

V podobném duchu se nesl i zkrácený ceremoniál. Vlajky zůstaly na půl žerdi, radostné poskakování se nekonalo.

 

Právě se děje

Další zprávy