Nehody v FMX? Otřásly s námi, řekl Koreň on-line

Martin Jůzek, maj
24. 7. 2009 11:05
Ptejte se Martina Koreně na cokoliv vás zajímá
Martin Koreň
Martin Koreň | Foto: Jan Langer

Praha - Už příští čtvrtek hostí Praha další významnou freestyle motokrosovou akci. Uskuteční se zde horsefeathers FMX Jam, na které se představí česká i evropská elita.

Jedním z účastníků bude i Martin Koreň, špičkový český motokrosař.

Čtenáři Aktuálně.cz se jej v on-line rozhovoru na Aktuálně.cz ptali na jeho zážitky i svět tohoto sportu.

Freestyle motokros podle něho není tak nebezpečný, jak se o něm vypráví. "Vybral jsem si ho i přesto, že se rodičům nelíbil," řekl o svých začátcích na motorce.

Čtěte také: Video: Jak šílený motokrosař přeskočil Tower Bridge

Nehody s ním ale dokážou otřást. Jako ta poslední, kdy zemřel elitní závodník Jeremy Lusk. "Otřáslo to s námi všemi," dodal Koreň.

Odpovězeno: 24. 07. | 09:54Autor: Prokop

Otázka: Čím si vysvětlujete smrt Mexičana z minulého roku? Máte někdy strach?

Martin Koreň: Dobrý den, posledních 6 let jsem se živil jenom freestyle motocrossem, ale poslední dobou jsem si uvědomil, že je na čase udělat ten krok a najít si nějakou práci, tak dělám na poloviční úvazek v GSMA a pomáhám uspořádat 10.ročník Gladiator games, který bude v Praze 28.11.
K vaší otázce, nejednalo se o Mexičana,ale spíše o nehodu, která se stala v Mexiku. Zemřel Jeremy Lusk, jeden z nejlepších motokrosařů všeh dob a samozřejmě to otřáslo s námi všemi.

Odpovězeno: 24. 07. | 09:56Autor: Tomáš

Otázka: Jaký trik nejlépe zvládnete, že se na něj nemusíte připravovat?

Martin Koreň: Všechny triky, kde se nejdná o salto, tzv. nerotační triky. Se saltem také nemám problém, ale vždycky je tam trochu větší pud sebezáchovy a větší soustředění.

Odpovězeno: 24. 07. | 09:57Autor: Martin

Otázka: Co je na FMX tak zajímavého? Nebo vůbec na motorkách?

Martin Koreň: Životní styl, párty, cestování a motorky jsou prostě cool :-)

Odpovězeno: 24. 07. | 09:57Autor: Kit

Otázka: Byl jsem loni na gladiatorech v praze a zklamalo me to. zadna poradna show, arogantni jezdci - aspon to tak vypadalo. podle me by se melo zacit jezdit vic nebezpecne, za chvili uz to bude nuda, kdyz se dela furt to samy. nemyslis?

Martin Koreň: Co ti na to mám říct, když se ti to nelíbí, tak na to nechoď.

Odpovězeno: 24. 07. | 09:58Autor: Lenka

Otázka: Ahoj Martine. Přeju tobě a celýmu týmu ať se vám vyvede JAM alespoň tak, jako loni, ať vám vyjde počasí a, neni-li to drzost, ať vám druhej den neni šoufl po oslavě. =D

Martin Koreň: Díky moc, nezapoměň dorazit od 16:00 do freestyle parku Modřany, ve čtvrtek 30.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:02Autor: Páprda

Otázka: Kdys s tím začal. Není nefér, že můžete vy sportovci jezdit už od mala?

Martin Koreň: Začal jsem jezdit od čtyř let, kdy mě táta posadil poprvý na motorku, může se ti to zdát nefér, ale nezapomeň, že za profesionálním sportem je hodně dřiny a to doprovází kolikrát i hodně nepříjemná zranění. Myslim si, že by to nevydržel každej. Co se týče freestyle motocrossu, tak jsem si tenhle směr vybral sám i přesto, že se to rodičům první dva roky moc nelíbilo.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:06Autor: Vítek

Otázka: Čau,
budeš skákat 30.7. v Modřanech? Kdo tam bude skákat?Slyšel jsem něco o tom, že Pilník má otřes mozku. Tak at se brzdy uzdraví.A ještě budete mít v Modřanech autogramiádu?Díky za odpověd´

Martin Koreň: Určitě skákat budu a snažim se v posledních dnech natrénovat co můžu. Pilník měl minulou středu docela ošklivej pád a vyvázl se zlomenym nosem a otřesem mozku. Žádný komplikace nemá, ale bohužel to vypadá tak, že FMX JAM nestihne. Hned jak skončí akce tak bude autogramiáda, po které bude následovat párty na místě s pokračováním v pražském klubu misch masch. Seznam jezdců najdeš na fmxjam.cz, ale určitě se můžeš těšit na další české hvězdy: Libora Podmola, Petra Kuchaře a ze zahraničí např.na Bustyho Woltera či Martina Schenka

Odpovězeno: 24. 07. | 10:09Autor: Filip

Otázka: Zdravím. Plánuješ zařadit do svého repertoáru double back flip? Pokud ano, kdy - pokud ne, z jakého důvodu.
Přeji mnoho štěstí - budeš ho potřebovat, průšvih číhá na každém kroku - a proto je freestyle motokros tak nádherný.

Martin Koreň: double back flip určitě nechystám, podle mě je to trik, kde je třeba jen odvaha a to nebezpečí je hodně velký za minimální odměnu. Svou trikovou zásobu si spíše budu snažit rozšířit o backflipové kombinace a jsem toho názorem, že pořádně protažený trik je kolikrát lepší než nebezpečná šílenost.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:10Autor: Mamma

Otázka: Máte přítelkyni?

Martin Koreň: Nemám, nabízíš se? :-)

Odpovězeno: 24. 07. | 10:14Autor: Petr

Otázka: Ahoj Martine. Především Vás obdivuji,že se tomuto sportu věnujete,je to neskutečně šílené! Jaký máte pocit,když se odrazíte z rampy a letíte...točíte se...nevíte kam padáte...? A jaký máte vztah s Travisem Pastranou?Proč neprovádí Double backflip na nějakých X-Fighterech?

Martin Koreň: Ahoj, děkuju moc za obdiv, let z rampy je naprosto nepopsatelnej a proto to stále dělám. Když letíme a točíme se, tak musíme vědět přesně, kde jsme a kam dopadáme. V tom jsou ty zkušenosti, které se nabírají při skocích, podobně asi jak to mají gymnasti. S Travisem Pastranou jsem měl tu čest se seznámit na X-Fighterech v roce 2007, je to sympatickej týpek a je příjemný potkat někoho, kdo je absolutně nejlepší na světě, ale stále nohama na zemi. Double backflip na X-Fighterech nedělá, protože je to příliš nebezpečný trik. Travis dokázal celému světu, že umí a to mu stačí.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:17Autor: Já

Otázka: Vyděláš si tím? Co sponzoři ti dávaj?

Martin Koreň: Jako každej profesionální sportovec mám podporu od sponzorů jak finanční, tak i materiální. na závodech jsou i tzv. price money za výsledky a za exhibice bývá honorář. každopádně nemysli si, že až tenhle sport skončim, že se budu mít jak fotbalista či hokejista, tenhle sport se především musí dělat srdcem, to ostatní je pouhej bonus.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:19Autor: Kaja

Otázka: Jezdis normalne na motocyklu. Na jakym?

Martin Koreň: Na silniční motorce nejezdim, protože nevěřim okolnim řidičům, rád bych se někdy projel na uzavřeném okruhu, ale dostatečně se vyblbnu na motocrossové trati.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:23Autor: donucený

Otázka: Zdravím, jak je vlastně aktuálně široká česká špička? A jaké vztahy máte s Moukou Podmolem?

Martin Koreň: Dá se říct, že jsme tady v Čechách čtyři jezdci, kteří o sobě dali nějakým způsobem vědět i ve světě. Já, Libor Podmol, Petr Kuchař a Petr Pilát. Další z českých jezdců, kteří čekaj na svou šanci je Ondra Záruba, sedmnáctiletý mladík z Moravy, který má krásný styl jízdy a určitě o něm ještě uslyšíš. S Moukou jsem vyrůstal, spolu jsme přožili začátky FMX a dodnes jsem výborní kamarádi.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:24Autor: Petr

Otázka: Chytla vas uz za neco policie?

Martin Koreň: Ano, hroznej průser, neměl jsem nerezové nůžky v lékárničce a 20 lidí v autě pro 8 osob, když jsme jeli po závodech na párty :-)

Odpovězeno: 24. 07. | 10:27Autor: Simon

Otázka: Které tricky máte nejradši, které jsou lehké a zvládnete je levou zadní a na které si naopak netroufnete. Máte videa?

Martin Koreň: Nejradši mám trik, tzv rocksolid, kde se jezdec ve vzduchu pustí motorky a chytne se jí zpátky zase za sedlo. Hodně se mi líbí Backflip superman, je spoustu triků, který nezvládám, např.Double backflip či 360. Videa najdeš na Youtube pod mým jménem a můžeš si taky vyhledat FMX adventures, což jsou moje cestopisy z loňského roku.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:29Autor: Pavel

Otázka: Čau, máš i nějakou motorku pro soukr. Pokud ano, tak jakou a kam na ní vyrážíš??? Hodně štěstí přeji

Martin Koreň: Silniční motorku nemám, jak už jsem psal, nevěřím okolním řidičům na cestách.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:33Autor: jirka vrba

Otázka: ahoj, zajímalo by mě jak vypadá příprava jezdce? musiš mít nějak pořádně naběháno a týrat se v posilovně a pak až na motorku? a s ní skoky do molitanu a pak až v réalu? jak dlouho ti trvá naučit se nějaký trik?
díky za odpověď
přeju hodně štěstí a úspěchů a taky zábavy!

Martin Koreň: Nejdůležitější je: jezdit, jezdit, jezdit. Menší fyzická vytrvalost mi zůstala z klasického motocrossu, kde se dělalo hodně kardiotréninků. Při freestyle motocrossu pomáhá stretching, nerotační triky se učí přímo na hlínu a pro rotační triky spoustu jezdců volí skoky do molitanu. Když je jezdec silnej, tak vydrží těžší pády, tedy nějakej čas trávit v posilovně taky pomáhá, koneckonců je to freestylovej sport a každej jezdec k tomu přistupuje jinak.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:39Autor: ml

Otázka: Martine nevíš jak to bude vypadat na FMX jamu v Modřanech, budete opravdu jezdit cca 6 hodin nebo tam budou nějaké větší přestávky? Budou tam nějaké doprovodné akve pro děti. Trochu jezdím motokros poradil by jsi jak na jízdu po předním kole? diky

Martin Koreň: Ahoj, program v Modřanech začne od 16:00 a bude se jezdit cca do půl osmý, pak následuje autogramiáda a začneme menší párty na místě. Jako doprovodní program budou skoky na malých motorkách tzv.Pitbike, celou show odstartuje nejmladší freestyle motocrossář v Evropě Máťa Česák, více info o tomhle malém frajerovi najdeš na www.matejcesak.cz a o Pitbajcích na www.50rocks.cz. Jízda po předním kole se ovládá přední brzdou, nejlepší pokoušet z mírného kopečka.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:41Autor: Filip

Otázka: Dobry den,chtel bych se zeptat kdo z elitni spicky tam bude skakat jestli tam bude skakat treba Matt Rebeaud.Dekuji za odpoved

Martin Koreň: Z elitní špičky bude skákat Busty Wolter a Remi Bizouard, celý seznam jezdců najdeš na www.fmxjam.cz

Odpovězeno: 24. 07. | 10:41Autor: CtiteLka???

Otázka: Ahoj, ty praktikuješ seznamování po diskuzích, jo??

Martin Koreň: Ne, praktikuju seznamování po barech

Odpovězeno: 24. 07. | 10:45Autor: Já

Otázka: Kolik jste mělů zlomenin a dalších zranění?

Martin Koreň: Asi třikrát zlomené pravé zápěstí, dvakrát levé zápěstí, zlomená stehenní kost, holenní kost, lýtková kost, kotník, přetrhané křížové vazy a to všechno na levé noze. Dvakrát vyhozené rameno, tři zlomené hrudní obratle, vyražené zuby a prokouslý jazyk, pár odřenin a několik otřesů mozku, jednou jsem si i zlomil nehet.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:49Autor: Gábina

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jak vlastně vypadá takový rok motokrosového závodníka. Jak často se zúčasňujete podobných akcí, jakým způsobem trénujete, jestli se platí nějaké zápisné, nebo naopak platí vás? diky

Martin Koreň: Pro freestyle motocrossaře sezonanikdy nekončí. V zimě se skáče v halách, v létě venku, cestuje se z jedný strany polokoule na druhou, žije se z kufru a po hotelech a ikdyž je to smutný, tak nejlépe si odpočineš při léčbě nějakýho zranění. Na druou stranu všecno stojí za to, protože vidíš celej svět a přitom děláš to, co tě baví. Zápisné se v tomto sportu neplatí, závody a exhibice jsou na pozvání a tam mívá buď peníze za umístění nebo honorář.

Odpovězeno: 24. 07. | 10:49Autor: Lucina

Otázka: Ahoj, můžu se tě prosím zeptat, jestli má Podmol nějakou slečnu?? Díky předem

Martin Koreň: Má už 9 let

Odpovězeno: 24. 07. | 10:53Autor: forestez

Otázka: Dobrý den, jak jste se k tomuto sportu vlastně dostal?

Martin Koreň: Vždycky mě bavilo se trošku předvádět a skákat velké skoky. První impuls k FMX jsem dostal když jsem viděl kazety amerických motocrossařů, jak lítaj v poušti a přitom dělaj různý kousky ve vzduchu. Snažil jsem se je napodobovat po tréninku na motocrossových tratích, když se v roce 2001 jely FMX závody v pražské T-Mobile aréně, tak jsem u toho nesměl chybět. V roce 2003 jsem se rozhodl plně věnovat pouze FMX.

 

Právě se děje

Další zprávy