Po deseti letech pojede v závodním víkendu F1 Čech

ČTK ČTK
24. 11. 2011 17:00
Jan Charouz se zúčastní tréninků na VC Brazílie

Sao Paulo - Po deseti letech od angažmá Tomáše Engeho usedne v rámci závodního víkendu do vozu formule 1 český jezdec.

Do pátečních volných tréninků před Velkou cenou Brazílie v Sao Paulu se zapojí čtyřiadvacetiletý Jan Charouz, který pojede s monopostem Hispania.

V tomto týmu před týdnem v Abú Zabí absolvoval testy nováčků, jinak už druhým rokem působí jako testovací a rezervní jezdec ve stáji Lotus Renault.

Při nováčkovských testech v Abú Zabí splnil Charouz požadavky na vydání superlicence, která je podmínkou pro účast ve Velkých cenách. Šéf týmu Hispania Colin Kolles se mu nyní rozhodl dát šanci v prvním volném tréninku v Brazílii.

Čtěte také:
Charouz v F1. Český pilot odjel prvních 56 ostrých kol
Kubica start nového ročníku nestihne, stále není fit
Ve Ferrari se rodí přestupová bomba. Přijít má Hamilton

"Je to skvělý pocit. Superlicence mi umožní účast v prvním volném tréninku Grand Prix Brazílie, ale třeba také možné starty v závodech nadcházející sezony," uvedl Charouz v tiskové zprávě.

"Jsem opravdu šťastný a za tuto příležitost děkuji především mému tátovi, který mi hodně pomáhá. Nesmím ale také zapomenout na sponzory, bez kterých by to nešlo," doplnil.

V Brazílii především nechce udělat ostudu

"Ale je mi jasné, že to nebude vůbec jednoduché. Na okruhu Interlagos jsem nikdy nezávodil. Znám jej pouze ze simulátoru, kde se mi moc líbil. Doufám, že moje ztráta na zkušenějšího týmového kolegu nebude příliš veliká," řekl Charouz před debutem v šampionátu formule 1.

"Jsem samozřejmě moc rád, že Honza dostal superlicenci. Bylo to o hodně složitější, než jsme si původně mysleli, ale je to tak asi správně. Byl to opravdu velký rozdíl, než když ji dostal před deseti lety Tomáš (Enge)," uvedl jezdcův otec Antonín Charouz.

Na pozici závodních jezdců v Hispanii působí Ital Vitantonio Liuzzi a Australan Daniel Ricciardo. Charouz v prvním pátečním tréninku, který začne ve 13:00 SEČ a v přímém přenosu jej vysílá Nova sport, pojede místo Liuzziho.

"Jan je odhodlaný jezdec, což se potvrdilo při uplynulých testech nováčků v Abí Zabí, kde odvedl velmi dobrou práci. V prvním volném tréninku nastoupí místo Vitantonia, aby mohl ve své kariéře postoupit o další stupeň výše a učit se. Jsem si jistý, že bude od prvního okamžiku rychlý," uvedl šéf týmu Kolles.

 

Právě se děje

Další zprávy