Alonso: Můžu být šampión. Musí mi ale pomoci McLaren

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
25. 7. 2011 17:45
Alonso vyzval McLaren v honbě za Vettelem
Fernando Alonso
Fernando Alonso | Foto: Reuters

Nürburgring - Druhý, první, druhý. Taková je bilance španělského jezdce Ferrari Fernanda Alonsa v posledních třech závodech letošního ročníku formule jedna.

Mistr světa z let 2005 a 2006 má v posledním měsíci nejlepší formu ze všech pilotů šampionátu, přesto v polovině letošního ročníku (po deseti závodech) ztrácí na letošního suveréna a obhájce titulu Němce Sebastiana Vettela propastných 86 bodů.

Před Alonsem jsou navíc v průběžném pořadí šampionátu i Vettelův týmový parťák z Red Bullu Australan Mark Webber i vítěz nedělního závodu na Nürburgringu Brit Lewis Hamilton z McLarenu. Jak Webber, tak Hamilton však mají ztrátu jen o něco menší než Alonso.

Čtěte také:
Hamilton slaví triumf, Vettel poprvé mimo stupně vítězů

Brzy třicetiletý španělský jezdec proto přišel s hodně nečekaným plánem. Při stíhání bodového náskoku Vettela poprosil o pomoc právě Hamiltona, s nímž v roce 2007 jezdil v McLarenu a od té doby jsou největší nepřátelé.

"Abych vyhrál celkově, budu potřebovat asistenci svého bývalého týmu," poprosil Alonso na Nürnburgringu o pomoc vedení McLarenu.

Alonso ztrácí na Vettela propastných 86 bodů
Alonso ztrácí na Vettela propastných 86 bodů | Foto: Reuters

"Moje šance jsou pořád stejné, tedy pořád stejně složité. Potřebuji proto co nejlepší výsledky a v mém případě i to nejlepší v podání McLarenu. Chci vidět McLaren opravdu silný, aby obíral o body Red Bully," řekl Španěl novinářům po Velké ceně Německa.

Alonso si zároveň uvědomuje, že Vettela potkal na Nürnburgringu výpadek, který už se asi letos opakovat nebude. Německý jezdec dojel před svými diváky "až" čtvrtý, poprvé v sezoně se tedy neumístil na medailových příčkách.

"Možná tentokrát měli problémy (Red Bull), ale pořád jsou velmi, velmi rychlí. Red Bull totiž stál na pole position a i pro Budapešť jsou jasnými favority. Pořád máme malou šanci, že snížíme náš odstup. Když budeme na bedně a Vettel ne."

Připomněl tak Velkou cenu Maďarska, která se na Hungaroringu poblíž Budapešti pojede už tuto neděli.

"Zdá se, že jim (Red Bullu) vyhovují snad úplně všechny podmínky. My musíme udělat ještě jeden krok, abychom jim byli po boku," dodal Alonso při porovnání síly obou týmů.

 

Právě se děje

Další zprávy