Vettel poprvé nevyhrál. V závěru nestačil na Hamiltona

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
17. 4. 2011 10:45
1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Webber, 4. Button
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | Foto: Reuters

Šanghaj - Brit Lewis Hamilton přerušil na Velké ceně Číny formule jedna hegemonii obhájce titulu mistra světa Němce Sebastiana Vettela.

Třiadvacetiletý jezdec stáje Red Bull, který vyhrál i s loňským ročníkem čtyři velké ceny v řadě, letos zvítězil v Austrálii i Malajsii a navíc triumfoval i v kvalifikacích na všechny tři letošní závody, dojel v Šanghaji na druhém místě.

Senzační stíhací jízdu předvedl Vettelův stájový kolega Australan Mark Webber, který sice vyjížděl do závodu až z 18. pozice, nakonec však skončil třetí.

Hamilton se sice hned po startu dostal spolu s týmovým kolegou z McLarenu Britem Jensonem Buttonem před Vettela, ten však v té době druhého Hamiltona předjel ve 14. kole.

Čtěte také:
Bezkonkurenční Vettel vyhrál i kvalifikaci v Šanghaji
Ecclestone je prý podezřelý z napomáhání při zpronevěře
Na Vettela ani vítězství v Číně nemáme, smutní Ferrari
Suverénní Vettel dominoval i prvním tréninkům v Číně

Hned o kolo později předjel Vettel i dosud vedoucího Buttona, který v boxech nepochopitelně zastavil u mechaniků Red Bullu, a i když si svou chybu hned vzápěti uvědomil, hned za ním jedoucí Němec vyjel z boxové uličky dřív. 

Dlouho to pak vypadalo, že si Vettel dojede pro třetí letošní vítězství. Hamilton se však devět okruhů před cílem úspěšně dostal před Brazilce Felipeho Massu na ferrari, který v té době jel na druhém místě.

Čtyři kola před koncem pak viditelně rychlejší Hamilton předjel i Vettela a nakonec závod s více než pětisekundovým náskokem vyhrál.

Výborný závod s unikátním závěrem se povedl Webberovi. Ten byl tři kola před koncem "až" na šestém místě, v závěrečných třech okruzích však předjel hned tři soupeře. Svou triumfální stíhačku vyšperkoval v posledním kole, když předjel i Buttona.

Na pátém místě dojel německý jezdec stáje Mercedes Nico Rosberg, šestý dojel Massa a sedmý jeho stájový kolega z Ferrari Španěl Fernando Alonso.

Osmý pak dojel Rosbergův krajan i stájový kolega Michael Schumacher, což je pro něj letošní nejlepší umístění. Díky Vettelově "nezdaru" je navíc stále posledním mužem, který vyhrál pět velkých cen v řadě a který vyhrál úvodní tři závody sezony.

Výsledky:

1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:36:58,226, 2. Vettel (Něm./Red Bull) -5,198, 3. Webber (Austr./Red Bull) -7,555, 4. Button (Brit./McLaren) -10,000, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) -13,448, 6. Massa (Braz./Ferrari) -15,840, 7. Alonso (Šp./Ferrari) -30,622, 8. M. Schumacher (Něm./Mercedes) -31,026, 9. Petrov (Rus./Lotus) -57,404, 10. Kobajaši (Jap./Sauber) -1:03,273.

 

Právě se děje

Další zprávy