Strašné, tvrdí o nehodě Kubici pilot Renaultu Charouz

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
7. 2. 2011 7:30
Kdo nahradí zraněného pilota v kokpitu Renaultu?
Zničená Fabie Poláka Kubici
Zničená Fabie Poláka Kubici | Foto: Aktuálně.cz, youtube.com

Praha - Jako blesk z čistého nebe zasáhla svět formule 1 nehoda jezdce týmu Lotus Renault GP Roberta Kubici. který v neděli během závodů rallye v Itálii se svým vozem havaroval a težce se zranil.

Polský pilot stáje, v jejímž týmu je i český závodník Jan Charouz, si totiž při nárazu svého vozu do zdi kostelíka pochroumal ruku i nohu a lékaři dokonce uvažovali i o amputaci. Tu sice nakonec neprovedli, ale rekonvalescence po sedmihodinové operaci se může protáhnout údajně až na jeden rok.

"Je tu určitě strašné," uvedl pro Aktuálně.cz Charouz, který právě pobývá v Česku. "Dozvěděl jsem se o tom z internetu, protože jsem momentálně na horách."

Čtěte také:

Lékaři ruku Kubicovi zachránili. Chybět může rok
Prvním testům F1 vládl Kubica, Massovo Ferrari hořelo

"Doufám, že se rychle uzdraví a nebude to pro něj mít žádné trvalé následky. Je to dobrý kamarád, dobrý kluk a dobrý pilot. Myslím, že v Renaultu by byl nenahraditelný," uvedl třiadvacetiletý Charouz, který bude ve středu od 11 hodin hostem on-line chatu na Aktuálně.cz

Charouz v současnoti v týmu Lotus Renault zastává funkci takzvaného rezervního jezdce, společně s Nizozemcem Ho-Pin Tungem a Malajcem Mohamedem Fairuzem Fauzym.

Nastoupit by měl Senna

Pokud by se potvrdily odhady o dlouhém léčení polského pilota a ukázalo se, že Kubica bude týmu chybět minimálně na začátku sezony, český jezdec s nejvyšší pravděpodobností do letošního ročníku formule 1 nezasáhne.

Robert Kubica
Robert Kubica | Foto: Reuters

Stáj totiž ještě disponuje dvěma testovacími piloty, kteří jsou s novým monopostem Renaultu R31 dobře obeznámeni. Pro letošní sezonu jimi jsou Brazilec Bruno Senna, synovec slavného Ayrtona Senny, a Francouz Romain Grosjean.

Větši naději na start v letošním ročníku F1 má ale podle Charouze Brazilec, který odjezdil za tým nováčka Hispanie loňský ročník a i když nezískal ani bod, v závodech se uváděl solidními výkony.

"Když by Robert nestihl začátek sezony, moji pozici v týmu to určitě neovlivní. Pokud nepojede Robert, pak by měl nastoupit Bruno Senna," sdělil Aktuálně.cz Charouz.

Sáhne Renault po Heidfeldovi?

Zahraniční média ovšem uvádějí, že v případě delší Kubicovi rekonvalescence se bude stáj poohlížet po zkušenějším pilotovi.

Nick Heidfeld
Nick Heidfeld | Foto: Reuters

V této souvislosti se již před sezonou mluvilo o mistru světa z roku 2007 Kimi Räikkönenovi, ale ten spojení s Renaultem rázně odmítl.

Jiným volným a dosud nikým neangažovaným zkušeným jezdcem, o kterém se hodně mluví, je Nick Heidfeld, který v minulé sezoně působil v týmu Sauberu.

Pátý tým loňského ročníku každopádně bude muset jednat rychle. Další testy nových monopostů začínají v Jerezu ve čtvrtek a sezona pak prvním závodem v Bahrajnu již 13. března.

 

Právě se děje

Další zprávy