Remíza v F1: Alonso 256, Vettel 256, Webber 256

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
10. 11. 2010 13:20
Kdo získá titul mistra světa při shodě bodů?
Z vítězného závodu se Fernando Alonso letos radoval už pětkrát. Získá i titul mistra světa?
Z vítězného závodu se Fernando Alonso letos radoval už pětkrát. Získá i titul mistra světa? | Foto: Reuters

Praha - Svět formule 1 nechává své fanoušky v napětí do samého závěru.

O letošním vítězi mistrovství světa se totiž rozhodne až v posledním závodě v pohádkově luxusním Abú Zabí.

Ústráží titul největší favorit Fernando Alonso z Ferrari? Získá jej pro stáj Red Bull někdo z dvojice Mark Webber - Sebastian Vettel? Nebo nakonec spadne do klína čtvrtému ze zbývajících kandidátů Lewisi Hamiltonovi z McLarenu? Může vše skončit patem a šampionát bude mít i více vítězů?

Čtěte také:
Alonso: Titul je hodně blízko, ale přece tak daleko
Týmová režie? Jezdci Red Bullu prý ví, jak se zachovat
Hamilton: Šance na titul se nevzdám. A přeji Webberovi

Zde je přehled variant a okolností, za nichž se jednotliví závodníci mohou stát mistry světa:
Pozn.: Bodování závodu: 1. místo-25 bodů, 2. místo-18 bodů, 3.-15, 4.-12, 5.-10, 6.-8, 7.-6, 8.-4, 9.-2, 10.-1. Při rovnosti bodů v celkové klasifikaci rozhoduje větší počet nejlepšího umístění.

1. Fernando Alonso - Ferrari (momentálně 246 bodů)
V souboji s Webberem Španělovi stačí, pokud dojede nejhůř druhý. V případě vítězství Vettela bude mistrem světa, skončí-li alespoň čtvrtý. Pokud závod opanuje někdo jiný než vozy Red Bullu, stačí mu dojet do pátého místa.

Alonso bude šampionem, i když skončí až desátý nebo horší. To by však Webber musel dojet mimo nejlepší pětici a Vettel být nejlépe třetí. V případě nebodovaného umístění musí Webber skončit nejlépe šestý a Vettel nebýt lepší než třetí.

2. Mark Webber - Red Bull (momentálně 238 bodů)
Australan bude šampionem, pokud zvítězí a Alonso skončí na horším než druhém místě. Pokud jeho stájový kolega Vettel nevyhraje a Alonso dojede nejlépe šestý (resp. sedmý, devátý), stačí Webberovi druhé (resp. třetí, čtvrté) místo.

Pokud chce pomýšlet na titul, musí dojet nejhůře pátý. V tom případě by Alonso musel skončit desátý nebo horší a Vettel nejlépe třetí.

3. Sebastian Vettel - Red Bull (momentálně 231 bodů)
Jestliže německý pilot ve Spojených arabských emirátech zvítězí, ohrozí jej jedině čtvrté a lepší místo Alonsa. Druhé místo Vettelovi stačí, když Webber nedojede lépe než pátý a Alonso devátý.

Kuriózní situace nastane, pokud Vettel vyhraje, Webber dojede druhý a Alonso pátý. Pak budou mít všichni 256 bodů a o mistru světa rozhodnou dodatečná kritéria - poměr nejlepších umístění. Nejvíc vítězných závodů budou mít na svém kontě Vettel a Alonso, oba letos vyhráli pětkrát. Rovněž v počtu druhých a třetích míst vyzní souboj nerozhodně. Až díky poměru čtvrtých míst vyhraje Vettel.

4. Lewis Hamilton - McLaren (momentálně 222 bodů)
Brit má více méně jen teoretickou šanci. V neděli musí bezpodmínečně vyhrát a současně doufat, že Alonso nezíská ani bod, Webber nedojede lépe než šestý a Vettel skončí maximálně třetí.

 

Právě se děje

Další zprávy