V Brazílii vládly Red Bully, titul má na dosah Alonso

ČTK ČTK
7. 11. 2010 18:46
Závod vyhrál Vettel, Alonso dojel třetí
Tři nejlepší z kvalifikace.
Tři nejlepší z kvalifikace. | Foto: Reuters

Sao Paulo - Němec Sebastian Vettel vyhrál dnešní Velkou cenu Brazílie, předposlední závod mistrovství světa vozů formule 1. Double stáje Red Bull potvrdil druhý Australan Mark Webber a díky tomu má tento tým již jisté vítězství v Poháru konstruktérů.

Na třetí pozici dojel Španěl Fernando Alonso z týmu Ferrari, jehož náskok se v čele průběžného hodnocení šampionátu snížil, přesto má k titulu mistra světa nejblíže.

Alonso má na prvním místě 246 bodů, před druhým Webberem má k dobru osm bodů. Vettel má na kontě 231 bodů a ještě teoretickou šanci na titul drží čtvrtý Brit Lewis Hamilton ze stáje McLaren (222).

Čtěte také:

Hülkenberg šokoval Interlagos. Alonso odcházel se svěšenou hlavou
Hülkenberg překvapivě vyhrál kvalifikaci na GP Brazílie
Čvachtanici v Koreji opanoval Alonso a je v čele MS
Schumi opět blokoval Barrichella. Dostal napomenutí

Příští neděli v Abú Zabí stačí Alonsovi k třetímu titulu v kariéře druhé místo bez ohledu na výsledky ostatních jezdců. Pokud Alonso dojede třetí, musí Webber k celkovému prvenství vyhrát. Ve hře tak u Red Bullu nyní může být zakázaná týmová strategie.

Senzační vítěz kvalifikace Nico Hülkenberg z Williamsu podle očekávání nestačil na startu a hned po rozsvícení zelených světel přišel o vedení, o které ho připravil Vettel z druhého místa.

Netrvalo dlouho a před třiadvacetiletého nováčka v seriálu se dostal také třetí muž na startu Webber.Oba vozy Red Bull okamžitě nasadily ostré tempo a začaly soupeřům ujíždět. Ke změně na čelních místech došlo i v druhém kole, kdy Hamiltona s mclarenem předjel Alonso. Ke zdolání Hülkenberga potřeboval ale celých sedm kol.

Fernando Alonso nestačil pouze na oba Red Bully a vyjel si druhou řadu.
Fernando Alonso nestačil pouze na oba Red Bully a vyjel si druhou řadu. | Foto: Reuters

Největší adept na titul mistra světa však oba Red Bully nedokázal stíhat, naopak ztrácel a po patnácti kolech měl manko na čelo více než deset sekund. V 25. kole se vydal do boxů pro nové pneumatiky, a protože měl dostatečný náskok a zastávka se mechanikům povedla, vrátil se na třetí pozici.

Hned po něm přezouval Vettel z prvního místa a strávil v garáži pouze o pár setin sekundy víc než Alonso, proto se bez problémů vrátil na trať před něj. Totéž platilo i v případě Webbera, který se do boxů vydal hned po svém týmovém parťákovi a pořadí v čele se nezměnilo. Za vedoucí trojicí se po 30 kolech usadily oba mclareny Hamiltona a dalšího Brita Jensona Buttona.

Zatímco kvalifikace byla v dešti dramatická a skončila překvapením, počínaje třicátým kolem ztratila Velká cena Brazílie náboj. Red Bully zvyšovaly náskok, Alonso na třetím místě ztrácel, monoposty McLaren na dalších místech neměly šanci s velkým mankem stupně vítězů dojet. Zajímavostí byla jen skutečnost, že v 49. okruhu pilot Ferrari Felipe Massa dostal od vedoucí dvojice celé kolo.

Situaci zdramatizoval až Ital Vitantonio Liuzzi z týmu Force India, který v 51. kole havaroval a veškeré odstupy mezi jezdci se zmenšily na minimum. Do pořadí navíc byly zamíchány vozy o kolo zpět, ale nepřehledná situace se po chvíli vyjasnila. O titul mistra světa tak rozhodne až závěrečný závod příští víkend v Abú Zabí.

Velká cena Brazílie, 18. závod mistrovství světa F1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:33:11,803 (průměrná rychlost: 196,944 km/h), 2. Webber (Austr./Red Bull) -4,243, 3. Alonso (Šp./Ferrari) -6,807, 4. Hamilton -14,634, 5. Button (oba Brit./McLaren) -15,593, 6. Rosberg -35,320, 7. Schumacher (oba Něm./Mercedes) -43,456, 8. Hülkenberg (Něm./Williams), 9. Kubica (Pol./Renault), 10. Kobajaši (Jap./Sauber) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 18 z 19 závodů): 1. Alonso 246 bodů, 2. Webber 238, 3. Vettel 231, 4. Hamilton 222, 5. Button 199, 6. Massa (Braz./Ferrari) 143, 7. Rosberg 130, 8. Kubica 126, 9. Schumacher 72, 10. Barrichello (Braz./Williams) 47.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 469, 2. McLaren-Mercedes 421, 3. Ferrari 389, 4. Mercedes 202, 5. Renault 145, 6. Williams 69, 7. Force India 68, 8. Sauber 44, 9. Toro Rosso 11.

 

Právě se děje

Další zprávy