Čvachtanici v Koreji opanoval Alonso a je v čele MS

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
24. 10. 2010 11:25
VC Koreje: 1. Alonso 2. Hamilton 3. Massa
Vítězný Fernando Alonso
Vítězný Fernando Alonso | Foto: Reuters

Praha - Premiérovou Velkou cenu Koreje vozů formule 1 vyhrál Fernando Alonso na ferrari. Španělský závodník se díky triumfu vrátil do čela průběžné klasifikace mistrovství světa, které vede o 11 bodů.

Druhý dojel Brit Lewis Hamilton a třetí Brazilec Felipe Massa.

V nepříznivém počasí, které na okruhu Jon-kam panovalo prakticky po celý závod, se vůbec nevedlo vedoucí stáji Red Bull. Přestože oba její monoposty odstartovaly z první řady, do cíle nedojel ani jeden.

Čtěte také:
Red Bully ovládly kvalifikaci v Koreji, vyhrál Vettel
Schumi opět blokoval Barrichella. Dostal napomenutí
Rodeo na čerstvém asfaltu. Začala F1 v korejské pustině

Strastiplné podmínky připravily divákům mnoho vzrušujících momentů, ovšem museli si na ně nejprve pořádně dlouho počkat.

Hustý déšť donutil organizátory start závodu odložit o deset minut. Vozy se poté rozjely pod dohledem safety caru, ovšem po třech kolech byl závod na dlouhou dobu přerušen.

"To jsou nejhorší podmínky, v kterých jsem v životě jel. Webbera vůbec nevidím," prohlásil o pauze Alonso. "Na rovinkách jsou úplná jezera, nevidím ani přední kola. Člověk jede úplně poslepu a jen čeká, do čeho vrazí," připojil se Jenson Button.

Po přestávce vedlo formule znovu zpomalovací vozidlo a až v 18. kole se díky zlepšenému počasí bitva o vítězství v sedmnáctém letošním podniku rozhořela naplno.

Vodní loterie si však záhy začala vybírat svou daň i mezi nejlepšími. Lídr bodování Webber se na extrémně kluzkém asfaltu roztočil, přičemž se navíc střetl s Rosbergem. V poslední fázi závodu zase zradil motor Webberova stájového kolegu Vettela, což umožnilo dostat se na první příčku Alonsovi.

Úvodní zdržení také uvádělo do hry variantu, zda se kvůli stmívání stihne odjet alespoň taková část závodu, aby se vůbec udělovalo plné bodové hodnocení. Nakonec piloti zvládli odjet všech 55 kol.

 

Právě se děje

Další zprávy