Potvrzeno: Král letošní F1 Button se upsal McLarenu

Sport Sport, Red Spo, ČTK
18. 11. 2009 14:04
Jenson Button odchází z týmu Brawn do McLarenu
Brit Jenson Button dojel v Abú Zabí třetí, ale znovu mohl oslavit mistrovský titul
Brit Jenson Button dojel v Abú Zabí třetí, ale znovu mohl oslavit mistrovský titul | Foto: Reuters

Woking - Úřadující mistr světa formule jedna Jenson Button odchází z týmu Brawn do McLarenu. Devětadvacetiletý pilot bude v britské stáji jezdit se svým krajanem a loňským šampionem Lewisem Hamiltonem.

Předchozí spekulace médií ve středu potvrdilo oficiálním oznámením přestupu vedení McLarenu.

Button s ním podepsal několikaletou smlouvu. Podrobnosti kontraktu zveřejněny nebyly, média ale spekulují o dvouleté smlouvě s opcí na další rok.

Buttonovi skončila v týmu Rosse Brawna smlouva a coby čerstvý mistr světa žádal britský pilot navýšení kontraktu. Stáj, jíž po sezoně koupil Mercedes a bude se tak jmenovat Mercedes GP, mu však nenabídla tolik peněz jako McLaren.

Čtěte také: Velký přestup v F1: Mistr světa Button míří do McLarenu

Button si podle zákulisních informací má ročně vydělat sedm milionů eur, asi 180 milionů korun, což je skoro dvakrát víc než v Brawnu. Brit tak nevyslyšel Brawnovo naléhání, aby v týmu zůstal i v další sezoně.

Button: Život je o nových výzvách

"Je vždy obtížné odejít z týmu, v němž se daří. Strávil jsem tam dlouhou dobu a navíc tam mám plno přátel. Ale život je o výzvách a pro mě je toto nová výzva," prohlásil Button.

"Nikdy na tým Brawn GP nezapomenu, vždyť jsem tam vyhrál titul. V McLarenu chci pokračovat ve stejném duchu. Tento tým má fenomenální minulost," dodal.

O práci ve formuli tak definitivně přijde předloňský mistr světa Kimi Räikkönen, který se právě s McLarenem na nové smlouvě nedohodl.

Finský jezdec skončil u Ferrari, kde ho nahradil další někdejší šampion Fernando Alonso ze Španělska, a chtěl spojit svou budoucnost právě s britským týmem.

Čtěte také: Räikkönen dal F1 sbohem. S McLarenem si neplácl

McLaren bude mít ve svých monopostech poprvé od roku 1989 dva mistry světa.

Před dvaceti lety jezdili stříbrnými šípy Francouz Alain Prost a Brazilec Ayrton Senna. V seriálu se tak v jednom týmu objeví poprvé v historii dva poslední mistři světa a poprvé od roku 1968 dva britští šampioni, tehdy za Lotus jezdili Graham Hill a Jim Clark.

Button působí ve formuli 1 od roku 2000. Jezdil v barvách stájí Williams, Benetton/Renault a BAR/Honda/Brawn. První vítězství okusil při Velké ceně Maďarska v roce 2006, v uplynulé sezoně vyhrál šest závodů v úvodních sedmi dílech mistrovství světa.

 

Právě se děje

Další zprávy