Formule do centra Prahy! Charouz má sehnat miliardy

roj
13. 11. 2009 14:50
Charouz: Plánování je z 90 procent hotové
Praha má hostit formuli jedna
Praha má hostit formuli jedna | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Formule jedna na městském okruhu v Praze? Zní to jako bláznovství, ale možná se komerčně nejúspěšnější motoristický seriál na světě opravdu v České republice objeví.

"Formule jedna je naší ambicí," řekl magazínu Auto Week Antonín Charouz, jenž dostal do F1 prvního Čecha a momentálně se angažuje v sériích DTM a LeMans.

Myšlenka na pořádání Velké ceny F1 v Praze už se objevila před třemi roky.

Tehdy chtěl investor Jacques R. Sicotte ve spolupráci s Charouzem vybudovat do konce roku 2009 v pražských Strašnicích sportovně-obchodní komplex s víceúčelovou arénou pro 10 000 diváků a hotelem o 150 pokojích.

Čtěte také:  Formule 1 v Praze: Sen, nebo chiméra?

Projektu se měl účastnit Hermann Tilke, německý architekt, který navrhl tratě v Sepangu, Bahrajnu, Šanghaji či v Istanbulu. Ale tehdy byla myšlenka uložena k ledu.

Projekt má stát tři miliardy

Nyní se chce Charouz dostat k formuli přes pořádání závodu série DTM.

Trénink na Velkou cenu formule jedna v Abú Zabí probíhal ve dne i v noci za umělého osvětlení na supermoderním okruhu.
Trénink na Velkou cenu formule jedna v Abú Zabí probíhal ve dne i v noci za umělého osvětlení na supermoderním okruhu. | Foto: Reuters

"Pokud předvedeme dobrou show při závodech DTM, můžeme se ucházet i o Velkou cenu formule jedna, ale ještě nemáme nic na papíře," pokračoval Charouz.

Podle odborného magazínu prý bývalý český závodník a majitel hokejové Sparty zatím nejednal s šéfem F1 Berniem Ecclestonem, ale znovu obnovil spolupráci s architektem Tilkem.

Ten připravil předběžnou studii na stálý okruh o délce dvou kilometrů a druhou variantu dočasného okruhu v ulicích zhruba o dva kilometry delší.

Charouz je přesvědčen, že okruh pouhé tři kilometry od centra Prahy přinese úspěch.

"Tahle trať bude uvnitř města s 1,5 milionem obyvatel. Tenhle typ tratí je budoucností pro motoristický sport," dodal Charouz.

Celý projekt má přijít na tři miliardy korun a má zahrnovat casino a obchody s auty.

Plánovací proces má být podle Charouze "z devadesáti procent hotov". S pracemi se má začít příští rok, první závody se mají konat v Praze v roce 2012.

Bulhaři zkrachovali

O pořádání Grand Prix se ucházeli i Bulhaři, kteří dokonce podepsali s Ecclestonem kontrakt garantující jim právo na pořádání Velké ceny v letech 2011-2015.

Ambiciózní plány však padly kvůli financím. Bulharský ministr sportu Bogdan Nikolov přiznal, že může garantovat jedině pozemek na výstavbu okruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy