Video: Räikkönen v ohnivém pekle. McLaren platí pokutu

Ivo Pospíšil, ip
19. 10. 2009 14:00
McLaren musí zaplatit 50 tisíc za incident v boxech
Heikki Kovalainen utrhl při výjezdu z boxů čerpací hadici
Heikki Kovalainen utrhl při výjezdu z boxů čerpací hadici | Foto: Sport

Sao Paulo - Velká cena Brazílie neměla být jen vyvrcholením boje o titul, ale i dalším soubojem o třetí místo v Poháru konstruktérů mezi Ferrari a McLarenem.

Jejich rivalita je proslulá, a ačkoliv ani jeden z týmů už nemůže letos dosáhnout samotného vrcholu, příležitost, jak vyhrát nad tím druhým, si nikdy nechtějí nechat ujít.

Čtěte také: Konec pohádky. Button: Je to úžasné. A chválil Brawna

A že jde o každou sekundu, se ukázalo i v neděli. Je pár minut po oficiálním zahájení a zběsilý úvod Grand Prix si vyžádal hned několik havárií. Bez problémů nevyvázli ani Kimi Räikkönen a Heikki Kovalainen, kteří míří do boxů.

Krajané, avšak soupeři.

Paradoxně jsou si ještě blíž. Je totiž dosti pravděpodobné, že současný pilot Ferrari po sezoně svého dosavadního soupeře v McLarenu nahradí.

Mechanici v boxech jsou pod tlakem. Räikkönen už svou návštěvu končí a pomalu vyjíždí. V McLarenu se proto zazmatkuje a uvolní se průjezd i pro Kovalainena. Jestliže všechny práce na voze však skončily, tankování nikoliv.

Na chvíli jsem oslepl, říká Räikkönen

A má to poznat i Räikkönen. Jeho rival se stihne před něj dostat a vytržená čerpací hadice, která nyní ční z jeho vozu, ho pokropí benzínem. Následuje hrůzu nahánějící ohnivý záblesk, který naštěstí skončí bez zdravotních následků.

Jen McLaren musí za svou neopatrnost zaplatit po závodě 50 tisíc dolarů.

"To, co se stalo v prvních kolech, mi hned zničilo celý závod," kroutil hlavou na stránkách Autosportu Räikkönen.

"Nejprve jsem v první zatáčce narazil do Webbera a ztratil přední křídlo. Když jsem pak vyjížděl z pitstopu, byl jsem pokropen benzínem z Kovalainenova auta. Okamžitě mě pohltil oheň a na chvíli jsem úplně oslepl."

"Musel jsem zastavit a plameny naštěstí po chvíli zmizely. Teď už jsem v pořádku, i když mě ještě stále trochu pálí oči," popisoval Fin.

Kovalainen byl následně potrestán i přičtením pětadvaceti vteřin do konečného bodování, tudíž byl v nedělní VC klasifikován na dvanáctém místě. Räikkönen dojel nakonec šestý.

Podívejte se na Kovalainenův incident v boxech (zdroj Youtube.com)

 

Právě se děje

Další zprávy