Konec pohádky. Button: Je to úžasné. A chválil Brawna

Ivo Pospíšil, ip
19. 10. 2009 8:45
Jenson Button se stal novým mistrem světa F1
Jenson Button slaví mistrovský titul
Jenson Button slaví mistrovský titul | Foto: Sport

Sao Paulo - Tak jako v loňské sezoně se rozhodlo o vítězi letošního mistrovství světa vozů formule 1 v Brazíli. A znovu jako v minulém ročníku vyhrál opět britský jezdec.

Po Lewisi Hamiltonovi se v neděli na trati v Interlagosu stal oficiálně novým světovým šampiónem Jenson Button z Brawn GP.

Jezdec se pochopitelně radoval už v kokpitu svého vozu, sotva mu zdravotně indisponovaný pilot Ferrari Felipe Massa promával průjezd cílem. Jeho páté místo k titulu stačilo, a tak mohl celou stájí znít tradiční hit skupiny Queen: We are the champions.

Čtěte také: Button je novým mistrem světa! V Brazílii vyhrál Webber

"Je to úžasné. Po několika posledních závodech jsem to konečně dokázal. Jsem mistrem světa," citují Buttona stránky Autosportu.

"Už je to jedenadvacet let, co jsem poprvé závodil na motokárách. Miluji výhry, ale nikdy jsem si nemyslel, že se stanu světovým šampionem. Říkáte si totiž, že ostatní závodní jezdci v F1 se od vás tak liší. Ale já jsem to dokázal," zářil štěstím.

Button tak nastavil svou druhou tvář. Nebylo žádným tajemstvím, že poslední dny před závodem působil nervózněji než obvykle, při rozhovorech odpovídal stroze a i setkání s fanoušky neprožíval tak srdečně jako dříve.

Dá se to však pochopit, šlo o hodně.

"Jenson je vynikající jezdec a nyní předvedl skvělý závod. Přesně věděl, co má dělat," pochválil ho i šéf stáje Ross Brawn, který mohl slavit také vítězství v Poháru konstruktérů.

Button mu vzápětí komplimenty oplatil, avšak proč ne, neboť Brawn je právě tím mužem, jenž celou letošní pohádku zařídil.

Jenson si to zasloužil, říká Barrichello

Ještě před začátkem sezony totiž nebylo vůbec jisté, zda po odchodu Hondy bude Brit závodit. Otěží se však po odcházející stáji ujal bývalý technický ředitel Ferrari a zahájil fantastickou jízdu ukončenou "doublem".

"Nebýt Rosse, tým by vůbec neexistoval. I samotný vůz má na boku jeho jméno a to pro něj znamená velký tlak. Vítězství musí být pro něj ještě více výjimečné," dodal.

Titul do klína spadl britskému pilotovi v Brazíli i trochu překvapivě. Ačkoliv měl jezdec slušný bodový náskok v čele, kvalifikace se mu příliš nepovedla. Naopak v ní triumfoval jeho týmový kolega a zároveň největší soupeř v boji o titul Rubens Barrichello.

Ten si navíc svou pole-position po startu udržel, avšak v dalším průběhu svůj vedoucí post ztratil a jeho naděje vyhasly krátce před koncem, kdy musel kvůli defektu potřetí do boxu.

"Jsem rád, že je Jenson mistrem světa. Je to můj kamarád a je z něj skvělý šampión. Navíc když jsem nevyhrál já, alespoň to dokázal on," přiznal Barrichello.

"Zasloužil si to. Myslím, že ale rozhodlo prvních šest závodů, které vyhrál. Troufám si říct, že ve druhé polovině sezony jsem už byl lepší," uzavřel Brazilec.

 

Právě se děje

Další zprávy