Ferrari ´ohroženo´. Massa: Alonso o podvodu věděl

Martin Jůzek, maj
15. 10. 2009 14:15
Felipe Massa tvrdí, že Alonso věděl o podvodu Piqueta
Felipe Massa
Felipe Massa | Foto: Jiří Šidliák, Reuters

Sao Paulo - Kauza kolem podvodu Renaultu má pokračování. "Alonso o všem věděl," tvrdí totiž Felipe Massa. A Ferrari bude muset dávat pozor, co se kolem aféry ještě přihodí.

Vše začalo loni při Velké ceně Singapuru, kdy Nelson Piquet boural. Po svém propuštění z francouzské stáje ale šokoval motoristický svět svým tvrzením, že nehoda byla fingovaná a měla pomoci k vítězství právě Alonsovi.

Po důkladném vyšetřování se zjistilo, že to není výmysl naštvaného pilota a zástupci Renaultu byli potrestáni. Šéfinženýr Pat Symonds nesmí do formule pět let, bývalý šéf stáje Flavio Briatore do konce života.

Čtěte dále: Piquet po kauze ´crashgate´: Hlavní obětí jsem já

Jak Piquet, tak i Alonso vyvázli ze skandálu bez jakéhokoliv postihu. Piquet si polepšil díky svému přiznání, u Alonsa se pak nezjistilo, že by o plánu svých nadřízených věděl. Jenže to teď Massa znovu zpochybnil.

"Alonso byl toho součástí. Je samozřejmé, že o všem věděl, i když o tom není žádný důkaz," prohlásil osmadvacetiletý jezdec.

Není to žádná novinka. Řada dalších lidí ze zákulisí formule jedna tvrdí, že španělský pilot musel o plánu tušit. Například otec Piqueta, který kauzu otevřel, prohlásil, že jinak mohl Alonso těžko čekat, že vyhraje.

Hrozí "jezdecký" problém?

Massa je do celé záležitosti zainteresován - i kvůli tomu přišel loni o titul. Kdyby Piquet nenaboural, podle svých slov by nikdo do boxů nezajel. U mechaniků pak došlo ke zmatku a on v Singapuru závod nedokončil.

A nejde jen o minulost. Alonso se totiž od příští sezony stane kolegou Brazilce v týmu z Maranella.

Čtěte více: Sázka na Alonsa. Našlo Ferrari Schumacherova nástupce?

Ferrari tak hrozí, že spolupráce mezi jezdci nebude ideální, nebudou si věřit a co víc - hrozí mezi nimi konflikt. To přiživují i spekulace italského tisku, podle něhož spolu oba jezdci už dva týdny nemluví.

Tedy od doby, kdy stáj oznámila příchod Alonsa.

Kvůli nevídanému ohlasu, kdy prohlášení Massy vzbudilo v Brazílii pořádný poprask, radši Ferrari vydalo oficiální prohlášení, v němž Massa dodává, že nemá žádný důkaz a považuje to již za uzavřenou kapitolu.

"Tento případ určitě nepokazí vztah mezi mnou a Fernandem," ujišťuje Massa, který bude na startu Velké ceny Brazílie chybět. Stále se totiž zotavuje ze zranění z Maďarska.

Čtěte také: Massa: Hamilton? Titul měl být můj, ale ukradli mi ho

 

Právě se děje

Další zprávy