Renault má vážný problém. Po aféře prchl hlavní sponzor

Sport Sport, ČTK, Red Spo
24. 9. 2009 22:02
Renault opustil hlavní sponzor i španělský sponzor
Renault opustil sponzor
Renault opustil sponzor | Foto: Reuters

Londýn - Renault má vážný problém. Stáj formule jedna přišla kvůli aféře s úmyslnou havárií z loňské Velké ceny Singapuru o hlavního sponzora. Smlouvu s týmem ukončila společnost ING.

Nizozemská finanční společnost už před časem oznámila, že spolupráci s Renaultem po sezoně i kvůli krizi ukončí.

Avšak poté, co Mezinárodní automobilová federace (FIA) potrestala francouzskou stáj za zmanipulování závodu, zrušila ING smlouvu už čtyři závody před koncem ročníku.

Ze stejných důvodů ukončila podporu týmu i španělská pojišťovna Mutua Madrilena.

"Ve stínu verdiktu FIA jsme se rozhodli okamžitě ukončit spolupráci," citovala agentura Reuters prohlášení ING. "Jsme velmi zklamaní z toho, jak vše dopadlo, protože šlo o velmi úspěšné spojení," dodala.

Čtěte dále: Renault odtajnil nového šéfa. Stal se jím Bob Bell

ING byla největším partnerem Renaultu a zajišťovala více než polovinu příjmů stáje od sponzorů. Společnost údajně v uplynulé sezoně podporovala formuli částkou 86 milionů dolarů, z toho 65 šlo do Renaultu.

Renault dostal dvouletou podmínku za to, že loni v Singapuru nařídil Nelsonu Piquetovi, aby úmyslně havaroval. Z nehody tehdy vytěžil Piquetův týmový kolega Fernando Alonso první triumf v sezoně.

Čtěte také: Legenda o trestu pro Renault: Ostuda celé F1. Je nízký

Zatímco oba piloti trestu unikli, sankcím se nevyhnul bývalý šéf stáje Flavio Briatore, který dostal doživotní zákaz působení ve formuli. Šéfinženýr Pat Symonds dostal pětiletý zákaz. Oba muži ještě před vynesením rozsudku z Renaultu odešli.

 

Právě se děje

Další zprávy