Piquet po verdiktu: Chci se vrátit. Renault? Noční můra

Ivo Pospíšil, ip
22. 9. 2009 11:15
Piquet: Poznal jsem pravý charakter Flavia Briatoreho
Vrátí se Nelson Piquet do F1?
Vrátí se Nelson Piquet do F1? | Foto: Reuters

Paříž -  Spokojenost a úleva. Takové pocity převládaly u bývalého pilota Renaultu Nelsona Piqueta jr. poté, co skončilo líčení u soudu mezinárodní motoristické federace FIA v Paříži.

Během něho bylo totiž dokázáno, že vedení jeho tehdejšího zaměstnavatele zinscenovalo při loňské VC Singapuru na jeho účet úmyslnou nehodu, aby mohl druhý jezdec Fernando Alonso zvítězit.

Čtěte také: Trest pro Renault: Za podvod dva roky podmínka

Renault následně obdržel dvouletý podmíněný zákaz působení v F1, zatímco hlavní viník celého podvodu - bývalý šéf Flavio Briatore - se už nesmí ve světě rychlých vozů nikdy objevit. 
 
"Moc se mi ulevilo, že už je vyšetřování FIA u konce," přiznal syn bývalého trojnásobného mistra světa na stránkách Skysports.

Ten přitom mohl v celém případě působit uvolněně. Ačkoliv hrál v nehodě hlavní roli, dostal od komise veškerou imunitu za to, že o skandálu informoval, a přinesl tak do případu nové světlo a důkazy.

"Pravda je konečně venku a každý přijal i dané následky. Ti, kteří nyní vedou Renault, to vzali, a to je dobře," tvrdí Piquet jr. "Nejvíce pozitivní na tom je, že se na to přišlo a FIA teď bude dávat pozor, aby se něco takového neopakovalo," doplnil. 

Poznal jsem Briatoreho charakter, říká Piquet jr.

Nejhůře z celého případu vyvázl již zmíněný Flavio Briatore. Italský funkcionář se po zveřejnění této kauzy dostal do ošemetné situace, přičemž pod tíhou důkazů brzy na svůj post v Renaultu rezignoval.

Nyní se navíc řeší i jeho další setrvání ve fotbalovém klubu Queens Park Rangers, jehož je spolumajitelem.

Přečtěte si také: Člen FIA Novák: Výše trestu pro Renault? Je to akorát

Ani to však není vše. Briatore je totiž i manažerem několika současných jezdců F1 (konkrétně Alonsa, Webbera, Kovalainena a Grosjeana). Po udělení zákazu je ovšem jasné, že ani tuto funkci nebude moci dále vykonávat.

"Opravdu hořce lituji, že jsem tehdy ty rozkazy poslechl. Jediné, co mohu říci, že se mé působení v Renaultu změnilo v noční můru. Chtěl jsem závodit v F1, pracoval jsem, a nakonec jsem ocitl v milosti a nemilosti pana Briatoreho," kál se Piquet jr.

"Poznal jsem však jeho pravý charakter. A když jsem ho teď poslední dva týdny poslouchal, co všechno k té mé havárii řekl, bylo mi jasné, že mě jen zneužíval a chtěl, abych byl zlikvidován a odešel s posměchem."

"Má láska k F1 se ale nezměnila a mám opět velký hlad po závodění. Přesto si uvědomuji, že musím svou kariéru začít znovu od nuly. Neočekávám, že mi to všichni odpustí nebo zapomenou, ale lidé mohou konečně opravdu vědět vše, co se tam tehdy stalo," uzavřel mladý závodník.

 

Právě se děje

Další zprávy