Piquet se přiznal: Renault mi nařídil, abych havaroval

Sport Sport, ČTK, Red Spo
11. 9. 2009 11:30
Piquet tvrdí, že byl po psychickým tlakem
Nelson Piquet měl pomoci Alonsovi
Nelson Piquet měl pomoci Alonsovi | Foto: Reuters

Paříž - Nelson Piquet se přiznal, že vedení stáje Renault ho v loňské Velké ceně Singapuru přimělo k tomu, aby schválně havaroval. Nehoda brazilského jezdce pomohla k triumfu jeho kolegovi Fernandu Alonsovi.

Týmu tak hrozí trest od Mezinárodní automobilové federace FIA, která se začala incidentem z loňského závodu v Singapuru zabývat minulý týden po upozornění brazilské televize.

Té si Piquet postěžoval na podmínky v týmu po svém nedávném propuštění. Zástupci Renaultu budou před Světovou radou motorsportu vypovídat 21. září. Stáji hrozí pokuta, zákaz startu nebo úplné vyloučení ze šampionátu.

Čtěte dále: Alonso se brání: Já a podvod? Tak o tom nic nevím

"Můj manažer, šéf stáje Flavio Briatore a technický ředitel Pat Symonds mi řekli, abych úmyslně havaroval a pomohl tak týmu. S návrhem havarovat během třináctého nebo čtrnáctého kola jsem souhlasil," uvedl Piquet v čestném prohlášení pro FIA.

"S návrhem za mnou přišli krátce před závodem. Zeptali se mě, jestli bych byl ochoten obětovat vlastní umístění a vynutil si výjezd safety caru," dodal.

"Po setkání mi pak na mapě ukázali přesné místo, kde se mám vybourat. Tuhle zatáčku vybrali proto, že se tam nikdo nemohl k vozu dostat a rychle ho odstranit z trati. Takže bylo téměř jisté, že na trať bude muset safety car," poznamenal Piquet.

Čtěte také: Alonsův podvod? FIA vyšetřuje podezřelé okolnosti

Nehoda poté pomohla Alonsovi k nečekanému vítězství, protože těsně před havárií zajel do boxů natankovat.

Po Piquetově nehodě vyjel na okruh zpomalovací vůz, takže Španěl mohl svou ztrátu bez problémů dohnat. Když byla trať volná, získal naopak náskok, protože jeho soupeři museli do boxů pro palivo.

Čtyřiadvacetiletý Brazilec dále uvedl, že s úmyslnou havárií souhlasil, protože nechtěl ohrozit svou budoucnost v týmu Renaultu.

"Byl jsme pod velkým psychickým tlakem. Briatore mi nechtěl říci, zda se mnou tým obnoví smlouvu pro rok 2009. Místo toho po mně chtěl, abych podepsal dohodu, že nebudu do vypršení kontraktu jednat s jinými týmy," uvedl Piquet.

 

Právě se děje

Další zprávy