Tým USF1 shání piloty. Zajímá se o Wurze a de la Rosu

yac
10. 8. 2009 18:30
Americký tým čeká první sezona ve formuli 1
Pedro de la Rosa, momentálně testovací jezdec McLarenu.
Pedro de la Rosa, momentálně testovací jezdec McLarenu. | Foto: Reuters

Praha - Ačkoliv momentálně světem formule 1 hýbe především návrat Michaela Schumachera do kokpitu Ferrari, v americké stáji USF1 v  současnosti řeší především to, kdo usedne do jejich monopostu.

Americký tým, který se chystá na svoji premiérovou sezonu ve formuli 1, totiž stále oficiálně neohlásil jméno ani jednoho pilota, který by jej měl reprezentovat.

Ačkoliv původně měl tým v plánu zaměstnat především americké jezdce, podle posledních zpráv se začal zajímat o služby Rakušana Alexandra Wurze a Španěla Pedra de la Rosy.

Čtěte také: Formule 1 čeká na nové jméno. FIA hledá nástupce BMW

Oba piloti totiž mají zkušenosti, které by se nováčkovi mohli hodit a oběma navíc po tomto ročníku končí smlouvy u jejich stávajících zaměstnavatelů.

Pravděpodobnější je příchod Wurze

De la Rosovi, který momentálně plní roli testovacího jezdce Mc Larenu, vyprší kontrakt na konci této sezony, stejně jako Wurzovi, který zas dělá třetího pilota stáje Brawn GP.

Alexander Wurz je i dvojnásobným vítězem legendárního závodu 24 hodin v Le Mans.
Alexander Wurz je i dvojnásobným vítězem legendárního závodu 24 hodin v Le Mans. | Foto: Václav Rojík

Oba dva přitom mají s formulemi velké zkušenosti: Wurz vystřídal v roli závodního pilota i testovacího jezdce mezi lety 1997-2007 hned pět týmů a de la Rosa je na tom velice podobně.

Zatím to ale vypadá, že americký tým zláká spíše Wurze než de la Rosu, kterého by ve svém týmu raději viděla španělská stáj Manor. A je pravděpodobné, že de la Rosa by tým ze své rodné země upřednostnil.

"Mluvil jsem s Peterem Windsorem (sportovní ředitel USF1) o možnosti jezdit za ně, protože mají jen málo času na testování a potřebují zkušeného jezdce," potvrzuje zájem USF1 Wurz.

"Vím, že jejich prioritou jsou američtí jezdci, ale pokud by mě opravdu chtěli, pak bych skutečně měl zájem pomoci prostřednictvím svých zkušeností postavit nový tým jen tak z ničeho," říká bývalý jezdec Benettonu, McLarenu či Williamsu.

Zdali si jej Američané skutečně vyberou zatím není jasné. Pokud se přeci jen rozhodnou hledat piloty pouze ve Spojených státech, pak je údajně zatím favoritem Johnathan Summerton se zkušenostmi mimo jiné z A1 Grand Prix.

 

Právě se děje

Další zprávy