Hamilton: Fantazie. Ale i smutek z nehody Massy

Martin Jůzek, maj
26. 7. 2009 22:30
Lewis Hamilton přiznal, že vítězství nečekal
Tak se radoval Lewis Hamilton
Tak se radoval Lewis Hamilton | Foto: Reuters

Budapešť - Lewis Hamilton zase s lahví šampaňského. Takový obrázek, který byl k vidění v neděli po Velké ceně Maďarska, nepamatuje formule jedna od loňského památného závodu v Brazílii.

Tam se britský pilot radoval z mistrovského titulu.

Nyní rozdával úsměvy na každou stranu, ačkoliv slavil "jen" dílčí vítězství.

"Vůbec jsme nečekali, že bychom mohli vyhrát," přiznal čtyřiadvacetiletý pilot.

Čtěte dále: Hamilton se vrátil na výslunní, dál boduje Button

Asi ani fanoušci McLarenu nedoufali, že by došlo k takovému triumfu. Stáj z Wokingu se letos už od začátku mimořádně trápila a vývoj monopostu se zadrhl. I proto se Hamilton musel brzy vzdát snů o obhajobě titulu.

Devět závodů a devět bodů, taková byla jeho bilance před závodem na okruhu Hungaroring nedaleko Budapešti.

"Necítil jsem, že bychom měli možnosti na to, abychom vyhráli. Ale auto jelo výborně," dodal Hamilton, který ještě nedávno musel vysvětlovat, proč se mu vůbec nedaří. Teď mohl mluvit konečně o něčem jiném.

Čtěte také: Neznámý Španěl změnil historii F1. Bral to jako test

Když se spočítá i přestávka mezi dvěma ročníky, na nejvyšší stupeň vystoupal naposledy po Velké ceně Číny. A to je už devět měsíců. "Je to fantazie, neskutečný pocit. Trvalo to dlouho, byl to boj, ale jsem na nás pyšný," poznamenal.

Smutek kvůli nehodě

Hamilton má nyní na svém kontě devatenáct bodů a posunul se na osmou příčku průběžného pořadí. Zlepšený výkon McLarenu i jezdce, který na začátiku závodu chytře předjel Webbera, dává důvod k optimismu.

Proto například stanice BBC předpovídá, že by ještě mohl zaútočit na druhé místo, které nyní patří právě Webberovi.

Britský pilot ale varuje. "Musíme si vzít z tohoto víkendu co nejvíce. Neznamená to, že bychom měli zpomalit, naopak potřebujeme ještě více zabrat a udělat další vylepšení," burcuje muž, který žije v Ženevě.

Jedna věc ale Lewise Hamiltona pořádně mrzela. Šlo o nehodu jeho velkého soupeře z minulé sezony.

Felipe Massa měl při sobotní kvalifikaci vážnou havárii a musel být transportován do nemocnice. Původní odhady, že nepůjde o nic vážného, se ukázaly být liché. Bohužel, brazilský jezdec Ferrari je stále v umělém spánku.

"Musím říct, že pro nás to byl smutný den. Když jsme ho tu neviděli, tak bylo poznat, jak nám chybí. Myslím, že mluvím za všechny, když mu popřeji, aby se dal co nejrychleji do pořádku," uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy