Letící kolo? Alonso potrestán, příště nesmí na start

Sport Sport, ČTK, Red Spo
26. 7. 2009 19:18
Renault ohrozil bezpečnost závodu v Maďarsku
Renault byl potrestán
Renault byl potrestán | Foto: Reuters

Budapešť- Stáj Renault se nezúčastní Velké ceny Evropy formule jedna, která se pojede 23. srpna ve Španělsku.

Tým suspendovala Mezinárodní automobilová federace (FIA), podle které ohrozil bezpečnost na trati při nedělním závodě v Maďarsku, když nechal pilota Fernanda Alonsa vyjet z boxů s uvolněným kolem.

Informovala o tom agentura Reuters.

Znamená to, že se před vlastními fanoušky nepředstaví tamní miláček a dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso.

Čtěte dále: Hamilton se vrátil na výslunní, dál boduje Button

O trestu rozhodli traťoví komisaři po prostudování videozáznamů incidentu, ke kterému došlo krátce po Alonsově zastávce v boxech v jedenáctém kole. Španělský pilot byl z depa vypuštěn dříve, než bylo jeho pravé přední kolo zcela připevněno.

Pneumatika se poté na trati vyvlékla a odskákala mimo vozovku. Šampion z let 2005 a 2006 musel kvůli poškozenému vozu odstoupit, i když před szatávkou jezdil na prvním místě.

Stáj Renault se podle FIA provinila tím, že pilota pustila na trať s vědomím nedostatečně připevněného pravého předního kola.

Trest byl vynesen ve stínu události z kvalifikace, kdy uvolněná součástka z vozu Rubense Barrichella ze stáje Brawn GP vážně zranila pilota Ferrari Felipeho Massu.

Brazilský jezdec se musel podrobit operaci proražené lebky a nyní je ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče v umělém spánku.

Před týdnem navíc došlo ve formuli 2 k tragické nehodě při níž zemřel osmnáctiletý Henry Surtees. Toho na okruhu Brands Hatch zasáhlo do hlavy kolo uvolněné po nehodě jednoho z jezdců. Syn britské hvězdy motoristického sportu Johna Surteese upadl do bezvědomí, havaroval a po převozu do nemocnice těžkým zraněním hlavy podlehl.

Čtěte také: Video: Smrt v F2. Letící kolo zabilo mladého závodníka

 

Právě se děje

Další zprávy