Neznámý Španěl změnil historii F1. Bral to jako test

Martin Jůzek, maj
26. 7. 2009 17:15
Jamie Alguersuari přiznal, že svůj start nebral vážně
Jaime Alguersuari při závodě
Jaime Alguersuari při závodě | Foto: Reuters

Budapešť - Ještě před několika málo dny ho znali jen největší fanoušci rychlých kol. Od neděle o něm ví skoro každý laik. Jamie Alguersuari se totiž právě dnes stal nejmladším pilotem formule jedna.

Po vyhazovu Sebastiena Bourdaise angažovala stáj Toro Rosso mladíka, který u ní do té doby působil jen jako testovací jezdec.

Možná i šéfové týmu tušili, že tím na sebe i na něho před Velkou cenou Maďarska upozorní. A to se potvrdilo. Právě proto, že nikdo mladší dosud do kokpitu neusedl. Alguersarimu bylo při závodě přesně devatenáct let a 125 dní.

Čtěte dále: Hamilton se vrátil na výslunní, dál boduje Button

"Být nejmladší ve F1? To ještě mnoho neznamená," řekl už v sobotu.

Start minimálně známého pilota hodně otřásl světem formule jedna. Konkurenti se v minulých dnech podivovali nad strategií stáje, vytýkali jí, že může dojít k neštěstí. Alguersari totiž toho mnoho neodjezdil.

Ovšem samotný pilot si z toho moc podle svých slov nedělal. Už před startem řekl, že nepovažuje závod a jeho výsledek za důležitý. "Necítím žádný tlak, budu to brát jako trénink a testování. To je má filozofie," přiznal.

Nakonec ovšem musel být spokojen. Podařil se mu husarský kousek - porazil svého stájového kolegu Sebastiena Buemiho a obsadil patnáctou příčku. Nezajížděl nejrychlejší časy, byl předjet o kolo, ale neměl výrazné potíže.

Zdá se, že v blízké době by se mohl dál zlepšovat získat jistotu. Právě to je jeho cíl. A třeba i napodobit dvacetiletého Buemiho, letos také nováčka, který má na svém kontě díky letošním úspěchům už tři body.

Ani to se mnoha pilotům nepovedlo. Právě Toro Rosso má ale na podobné rekordy "monopol".

Už minulý rok totiž s vozem tohoto týmu vyhrál jeden závod Sebastien Vettel a po triumfu v Monze se stal v jednadvaceti letech nejmladším mužem, kterému se to podařilo. Rázem začal být nazýván "novým Schumacherem" a přešel do Red Bullu.

 

Právě se děje

Další zprávy