Stav Massy je stabilizován. V GP pojede jen Räikkönen

Sport Sport, Red Spo, ČTK
26. 7. 2009 10:18
Felipe Massa při sobotní kvalifikaci těžce havaroval
Felipe Massa krátce před kvalifikací na VC Maďarska
Felipe Massa krátce před kvalifikací na VC Maďarska | Foto: Sport

Budapešť - Zdravotní stav Felipeho Massy po sobotní těžké nehodě v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 je podle lékařů nadále stabilní.

Brazilský pilot strávil se zraněním hlavy noc v umělém spánku na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici v Budapešti. Do něj byl uveden po operaci lebky v oblasti levého očního důlku, v průběhu dneška by měl být probuzen.

"Všechny signály jsou pozitivní," citovala agentura SID Massova osobního lékaře Dina Altmanna, který se ještě v sobotu večer vydal s jezdcovou těhotnou manželkou Raffaelou ze Sao Paula do Evropy.

Čtěte také: Alonso získal v Maďarsku pole position. Massa havaroval

S místními lékaři a týmem byl prakticky v neustálém kontaktu a na základě svých informací odhadl dobu léčby a regenerace na dva až šest týdnů.

Massu v sobotní kvalifikaci zasáhla do hlavy zhruba osmisetgramová ocelová pružina, která se z dosud nezjištěných příčin uvolnila ze zavěšení zadního kola vozu Rubense Barrichella z týmu Brawn GP.

"Nevíme, jak se mohla uvolnit," uvedl šéf týmu Brawn Ross Brawn.

S podobným problémem se tým dosud nesetkal, ale z bezpečnostních důvodů a se svolením komisařů automobilové federace FIA tuto standardní součástku vyměnil na voze svého druhého pilota Jensona Buttona. FIA uvolněnou část Barrichellova vozu zkoumá.

Räikkönen pojede za Ferrari sám

Massa jel v době střetu s pružinou podle analýzy Ferrari 240 km/h, omráčený pak naboural v rychlosti zhruba 190 km/h do bariéry z pneumatik.

Do nemocnice byl převezen se zlomeninou lebeční kosti, tržnou ránou nad levým okem a otřesem mozku a podrobil se operaci. Při zákroku mu byl údajně odstraněn úlomek kosti v oblasti očního důlku.

Některé agentury ještě večer uvedly, že Massa byl v ohrožení života, jednalo se ale zřejmě o špatnou interpretaci vyjádření maďarských lékařů, kteří hovořili o úrazu ohrožujícím život. Jezdcův stav byl oficiálně označen za vážný, ale stabilní.

Ferrari do maďarské GP nemůže místo Massy postavit náhradníka, protože podle pravidel by rezervní jezdec musel absolvovat kvalifikaci. Jiná situace už by byla v případě, že Massa nebude schopen startovat ani 23. srpna ve Valencii.

Fanoušci Ferrari už také rozvinuli teorii, že ideálním náhradníkem by byl sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který u Ferrari pracuje jako poradce.

"Už jsem to slyšel v neděli, ale to jsou spekulace. Já to tak nevidím a nedovedu si to představit," reagoval Schumacherův manažer Willi Weber. Německý pilot ukončil kariéru v roce 2006 a aktivně se věnuje spíše závodům motocyklů.

"Ferrari má dva skvělé rezervní jezdce, kteří vlastně jen čekají na to, aby mohli sednout auta, jen co bude volné," dodal Weber na adresu zkušených náhradníků Marka Geného a Luky Badoera.


 

Právě se děje

Další zprávy