Alonso získal v Maďarsku pole position. Massa havaroval

Sport Sport, Red Spo
25. 7. 2009 18:36
Uvnitř video s havárií Felipeho Massy
Havárie Brazilce Felipeho Massy
Havárie Brazilce Felipeho Massy | Foto: Sport

Hungaroring - Španělský pilot Renaultu Fernando Alonso zvítězil v sobotní kvalifikaci vozů formule 1 na Velkou cenu Maďarska a v neděli odstartuje do desáté Grand Prix letošní sezony z prvního místa.

Sedmadvacetiletý jezdec předstihl ve vyrovnaném měření sil duo z Red Bullu Sebastiana Vettela a Marka Webbera.

Čtěte také: Hamilton ovládl páteční trénink na VC Maďarska

Ze čtvrtého místa pak odstartuje úřadující šampión Brit Lewis Hamilton, jemuž se dařilo zejména při předchozích trénincích.

Současný lídr mistrovství Jenson Button z Brawn GP nedokázal příliš vymazat poslední neúspěchy z předchozích Velkých cen a po nepříliš zdařilé kvalifikaci odstartuje do hlavního závodu z osmé příčky.

Jeho týmový kolega Rubens Barrichello skončil dokonce až jedenáctý.

Podívejte se také: Video: Smrt v F2. Letící kolo zabilo mladého závodníka

Těžké chvilky pak prožívají v italské stáji Ferrari. Räikkönenovo sedmé místo výrazně zastínila havárie druhého pilota Felipeho Massy, který měl být v průběhu kvalifikace zasažen do hlavy odpadlou pružinou z vozu Rubense Barrichella, a následně havaroval.

Brazilec byl proto okamžitě odvezen do místní nemocnice. Mezinárodní automobilová federace FIA pak ve svém prohlášení uvedla, že pilot je mimo ohrožení života. Loňský vicemistr měl mít původně jen tržnou ránu v obličeji.

Další vyšetření však prokázaly, že Massa utrpěl taktéž otřes mozku a poranění lebky. Jezdec tak musel okamžitě podstoupit operaci, která podle posledních informací dopadla úspěšně. I tak ale zůstává rodák ze Sao Paula v umělém spánku na jednotce intenzivní péče

Šéf stáje Stefano Domenicali proto veřejnosti oznámil, že osmadvacetiletý závodník v nedělním závodě jistě startovat nebude. Informaci potvrdil i server Autosport.

Situace tak jen znovu připomněla nedělní tragédii, kdy po podobném incidentu přišel o život mladý závodník F2 Henry Surtees.  

Výsledky sobotní kvalifikace na GP Maďarska:

1. Alonso (Šp./Renault) 1:21,569
2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:21,607
3. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,741
4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:21,839
5. Rosberg (Něm./Williams) 1:21,890
6. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:22,095
7. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:22,468
8. Button (Brit./Brawn GP) 1:22,511
9. Nakadžima (Jap./Williams) 1:22,835

Video s havárií Felipeho Massy (zdroj Youtube.com)

 

Právě se děje

Další zprávy