A znovu hádka. Mosley tvrdí, že Ferrari a spol. lžou

Martin Jůzek, yac, maj
26. 6. 2009 12:00
Mosley žádá v dopise po FOTA omluvu
Uražený Max Mosley.
Uražený Max Mosley. | Foto: Reuters

Paříž - Sezona plná sporů, výhružek, obviňování a urážek ve formuli jedna zdá se stále nekončí. A to ani po dohodě, kterou ve středu uzavřeli zástupci Mezinárodní automobilové federace (FIA) a Asociace stájí (FOTA).

Další zásah do války, jež se rozhořela mezi znesvářenými stranami v průběhu této sezony, přidal ve čtvrtek večer Max Mosley.

Šéf FIA totiž obvinil vzbouřené stáje z toho, že záměrně mystifikují a lžou novinářům.

Co tím myslí? Tentokráte nejde o finance nebo pravidla, ale přímo o jeho osobu. Údajně o to, jak se týmy postavily k jeho možnému odchodu z vedení FIA v říjnu tohoto roku, kdy se bude volit nový prezident této organizace.  

Čtěte také: Rozpad F1 je odvrácen! FIA a FOTA jsou ve smíru

"S tím, jak se FOTA záměrně pokouší oklamat média, musím nyní svůj postoj přehodnotit," píše Mosley v dopise adresovaném Asociaci stájí.

"Součástí naší pařížské dohody bylo, že budeme médiím prezentovat pravdivý obrázek skutečnosti. Oněměl jsem úžasem, když jsem zjistil, že FOTA řekla tisku, že jsem nucen odstoupit z funkce, což není pravda, a že z FIA v říjnu zcela odejdu, což je naprostý nesmysl," rozčílil se šéf federace.

Znamená to další nejistotu - Mosley změnil názor ohledně svého dalšího působení už poněkolikáté a jeho kroky jsou dost nepředvídatelné.

"Rozhodně nejsem diktátor," dodal, možná si vědom toho, jak se o něm v zákulisí hovoří.

Mosley platnost dohody podmiňuje omluvou

Mosley si žádá za uvedená tvrzení omluvu, jinak vyhrožuje zrušením středeční pařížské dohody, která měla zachránit další ročník nejslavnější motoristické soutěže.

Luca di Montezemolo, právě od něj si žádá Mosley omluvu.
Luca di Montezemolo, právě od něj si žádá Mosley omluvu. | Foto: Reuters

"Pokud chcete, aby naše smlouva měla nějakou naději na přežití, pak se musíte vy i FOTA omluvit za své činy. Musíte opravit svá nepravdivá prohlášení a žádná další už nedělat," píše v dopise k rukám Luca di Montezemola, šéfa Ferrari i vzbouřenců z FOTA.

Asociace se ale podle všeho k omluvě nechystá.

Včera k tomu sice měla na tiskové konferenci příležitost, avšak žádný z jejích zástupců ji ke korekci svých výroků nevyužil. Na čí straně je pravda?

Čtěte dále: Rebelové nechtěli fiasko. Ferrari jen tlačilo na pilu

Spory mezi FIA a FOTA probíhají již třetí měsíc, od chvíle, kdy federace v čele s prezidentem  Maxem Mosleym rozhodla o zavedení finančních stropů od příští sezony.

FOTA ovšem finanční omezení v jakékoliv podobě odmítala a hrozila založením vlastního šampionátu. FIA nakonec byla nucena ustoupit a plán o platových stropech zrušit.

 

Právě se děje

Další zprávy