Rozpad F1 je odvrácen! FIA a FOTA jsou ve smíru

Sport Sport, ip
24. 6. 2009 13:47
Mosley i FOTA potvrdili, že se nová soutěž nezaloží
Max Mosley našel se sdružením stájí společnou řeč
Max Mosley našel se sdružením stájí společnou řeč | Foto: Reuters

Paříž - Fanoušci nejslavnějšího motoristického seriálu F1 se po měsících plných nejistoty konečně dočkali.

Prezident automobilové federace FIA Max Mosley ve středu oficiálně oznámil, že došel se zástupci protestujících stájí FOTA ke smíru a zažehnal tak možný rozpad F1.

Jednání byl přítomen i promotér Bernie Ecclestone a Luca di Montezemolo z Ferrari. Informaci přinesl server Autosport.com.

Čtěte také: Mosley chce zůstat v F1: Ferrari a spol. se mě nezbaví

"Už nehrozí žádné rozdělení. Bude jen jeden šampionát F1. Dohodli jsme se ale na snížení nákladů. Do dvou let bychom se měli vrátit k hodnotám, které jsme měli na počátku devadesátých let," uvedl krátce po jednání Mosley.

Ten ale následně dodal, že už nezamýšlí znovu kandidovat na post prezidenta FIA. Příšti volby se tak mají uskutečnit během letošního řijna bez něj. Týmy by pak měly podepsat i novou Konkordskou dohodu, která by byla platná do roku 2012.

Přečtěte si také: Ecclestone se rozčílil. V krizi F1 může tratit nejvíce

Jádrem dvouměsíčního sporu byl právě rozpočtový strop. Ten měl podle Mosleyho činit maximálně 40 milionů liber. Proti tomu však vystoupilo hned osm stájí a po několika ostrých výměnách se začalo hrozit i odchodem ze šampionátu a založení vlastní série.

Zástupci FOTA proto začali v minulých dnech dojednávat možné záležitosti ohledně závodních okruhů i televizních práv. Jak se nyní ukázalo, nemusí již k dalším podobným aktivitám docházet.

Automobilová federace tak po středeční shodě očekává, že týmy potvrdí co nejdříve svůj start do příštího ročníku F1.

 

Právě se děje

Další zprávy