Ecclestone se rozčílil. V krizi F1 může tratit nejvíce

yac
22. 6. 2009 17:15
Ecclestone každoročně shrábne až půlku zisků F1
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. | Foto: Reuters

Londýn - Sportovní stránka formule 1 je jedna věc a finanční stránka zase druhá. Přes obě dvě je rozkročen šéf  a promotér celého seriálu, Bernie Ecclestone.

Dosud spíše mlčící muž se v pondělí poprvé obšírněji vyjádřil ke krizi, která momentálně otřásá samotnými základy formule 1. Základy, které pokládal také Bernie Ecclestone.

"Formuli jsem dal více než třicet pět let svého života," rekapituloval v pondělí pro anglické The Times Ecclestone, který se stal jednou z vůdčích osobností seriálu již v roce 1978.

Čtěte také:

Formule pod diktátorem? Nic není věčné, i Řím padl
Zmatek: Nová formule bude, říká FOTA. Mosley to popírá

Tehdy pomohl společně s Maxem Mosleym, jenž byl jeho právním poradcem, sjednotit týmy sdružené v šampionátu a zajistit jim silnou pozici při vyjednávání pravidel i finančních záležitostí. 

Mosley se později stal šéfem automobilové federace (FIA) a Ecclestone se ustanovil hlavním promotérem šampionátu, z nějž mu plynou nemalé zisky.

Až polovina vydělaných peněz jde Ecclestoneovi do kapsy

Například jen z televizních práv jde 23 % zisků právě Ecclestoneovi, 30 % FIA a jen necelá polovina zúčastněným týmům. Tvrdí se také, že na promotérovo konto jde až 50 % celkových zisků formule 1.

Bernie Ecclestone a jeho dnes již bývalá žena Slavica.
Bernie Ecclestone a jeho dnes již bývalá žena Slavica. | Foto: Aktuálně.cz

Šéf F1 tak rozhodně nemá zájem na tom, aby se současný seriál formule rozpoltil ve dví, obzvláště kdyby známé týmy, jako např. Ferrari či McLaren v "jeho" šampionátu nezůstaly.

Velké problémy by měl i u televizních společností, s nimiž má uzavřené smlouvy, které ale dost možná o "bezejmenný" šampionát už nebudou stát.

"Kvůli formuli 1 jsem se rozvedl, takže ji sakra rozhodně nenechám rozpadnout se v podstatě jen tak, kvůli ničemu," rozhorlil se Ecclestone, od nějž loni utekla o jeho osmadvacet let mladší manželka, bývalá modelka Slavica Radičová.

Jak řešení problémů si představuje, Ecclestone zatím nesdělil.

"Pokud se na ty problémy podrobně podíváte, tak zjistíte, že se všechny dají snadno vyřešit," tvrdí ale přesvědčeně.

Zdali se mu podaří formuli sjednotit jako před jednatřiceti lety se uvidí v nejbližších dnech a týdnech. S tím, jak jsou týmy odhodlané, to ale bude mít velice těžké.

 

Právě se děje

Další zprávy