Zmatek: Nová formule bude, říká FOTA. Mosley to popírá

Ivo Pospíšil, ip
22. 6. 2009 13:00
Nic se nezměnilo, chceme svůj šampionát, říká Briatore
Jenson Button se připravuje na kvalifikaci
Jenson Button se připravuje na kvalifikaci | Foto: Sport

Londýn - Ve formuli 1 zavládl skutečný zmatek. Ještě při Velké ceně Británie tvrdil šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley, že se rozštěpení nejslavnějšího motoristického seriálu podaří zabránit.

Argumentoval tím, že on i jeho prostředníci úspěšně vyjednávali s protestujícími týmy, a vše je proto na dobré cestě ke konečnému smíření a návratu.

Čtěte také: Formule pod diktátorem? Nic není věčné, i Řím padl

Něco takového však okamžitě odmítlo sdružení stájí FOTA, které naopak vyhlásilo, že žádný mír nebude a vznik nového šampionátu je již neodvratitelný. Na čí straně je tedy pravda?

"Už jsme snad vše uvedli ve svém stanovisku. Náš odchod bude připraven během několika týdnů. Chceme soutěž pod záštitou FOTA a nic nás za poslední dva dny nedonutilo to změnit," uvedl na stránkách Autosportu šéf Renaultu Flavio Briatore.  

Fakt, že čas na smíření je už nejspíše pryč, potvrdil i prezident Toyoty John Howett.

Přečtěte si také: F1 v troskách. Ferrari a spol. si založí vlastní soutěž

"Když se podíváte na tu obrovskou podporu veřejnosti, tak bude asi skutečně nejlepší celou federaci opustit," tvrdí viceprezident FOTA.

"V minulosti jsme měli až příliš mnoho debat, v nichž jsme se snažili najít kompromis. Teď už ale chceme jít svou vlastní cestou," říká.

Prostě jsme nuceni takto jednat, říká Whitmarsh

Mosleyho šance odmítl i šéf McLarenu Martin Whitmarsh. Ten měl ještě v minulých dnech tvrdit, že se pokusí najít společnou řeč při vyhledání kompromisu. Po hlavním závodě už byl však mnohem odmítavější.

"Je těžké udělat v celé věci pokrok v neděli, když se koncentrujete hlavně na závod," mávl rukou.

"Uvidíme co se stane v příštích týdnech. FOTA má tento týden řadu jednání a my budeme moci nahlédnout, jak se sjednávají kontrakty s médii, či domlouvají možné okruhů. Na základě současné situace jsme totiž nuceni takto jednat," dodal Whitmarsh.

Určitou, byť minimální naději tak už optimisté vkládají do dalšího mítinku, který se má uskutečnit v průběhu příštího týdne. Pokud však FOTA stačí své plány na svůj šampionát naplnit, bude mít Mosley a spol. těžkou situaci něco prosadit.

„Nemyslím si však, že by byly pro konstruktivní debaty dveře zavřené. Jestliže je prezident připraven je s námi vést, pak jsou to jen dobré zprávy," vyjádřil určitou šanci na domluvu šéf Red Bullu Christian Horner.

 

Právě se děje

Další zprávy