F1 v troskách. Ferrari a spol. si založí vlastní soutěž

yac
19. 6. 2009 12:20
Osm stájí odmítlo přistoupit na změny pravidel F1
Luca di Montezemolo, šéf Ferrari, byl jedním z hlavních rebelů proti FIA.
Luca di Montezemolo, šéf Ferrari, byl jedním z hlavních rebelů proti FIA. | Foto: Reuters

Silverstone - Rozkol v nejslavnější motoristické soutěži světa je dokonán. Osm stájí formule 1 sdružených pod hlavičkou FOTA se v noci na pátek rozhodlo založit si vlastní soutěž.

V prohlášení FOTA se uvádí, že stáje Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

"Tyto týmy nemají žádnou jinou alternativu, než se začít připravovat na nové mistrovství, které bude reflektovat zájmy svých účastníků i jejich partnerů. Tato série závodů bude mít jednu sadu pravidel, více účastníků a bude naslouchat přáním fanoušků, včetně snížení ceny vstupenek po celém světě," píše se mimo jiné v prohlášení.

Ze současných stájí by tak ve formuli 1 měly pro příští ročník zůstat jen Force India a Williams, které doplní nováčci Campos, USF1 a Manor.

O co jde? O peníze, jak jinak

Jádrem sporu ve formuli se staly navrhované finanční stropy, které zástupci týmů sdružených ve FOTA odmítli akceptovat.

Tyto stropy omezovaly náklady jednotlivých týmů na čtyřicet milionů liber. Pokud by stáje limit překročily, přišly by o některé výhody.

A to se nelíbilo především bohatším týmům, které argumentovaly tím, že stropy omezí konkurenceschopnost i technologický vývoj.

V posledních měsících se tak neustále hrotil spor mezi zástupci těchto stájí a šéfem FIA (automobilové federace) Maxem Mosleym.

Ten odmítl přistoupit na kompromisní požadavky. I ve včerejším dopise, adresovaném týmům sdruženým ve FOTA, jednoznačně prohlásil, že k úplnému zrušení stropů nepřistoupí.

"Přání většiny týmů byla ignorována. I přesto se FOTA snažila najít kompromis. Týmy ale už dále nemohou dělat kompromisy ohledně základních sportovních hodnot, a tudíž se rozhodly, že nebudou jakkoliv měnit své podmíněné přihlášky do dalšího ročníku Formule 1," píše se v prohlášení.

Jinými slovy, pokud FIA neustoupí, uvedené týmy ve formuli 1 další rok startovat nebudou.

Obě strany tak zaujaly velice jednoznačná stanoviska, která jen těžko budou přehodnocovat.

Mimo jiné také proto, že ve formuli jde dnes o obrovské peníze. Například v roce 2006 utratily týmy ve formuli 1 dohromady 3 miliardy dolarů (cca 57 miliard korun).

Další peníze samozřejmě plynou z prodeje televizních práv, neboť jednotlivé závody formule se vysílají do přibližně 200 zemí světa, reklamy atd. atd.

Důvodem pro založení nové soutěže by tak mohly být i očekávané tučné zisky, které by plynuly přímo do kapes zakládajících týmů, aniž by se musely dělit jako nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy