Ferrari a Massu stál titul. Semafor se přesto vrací

Ondřej Roubínek, rou
6. 1. 2009 9:55
Loni se stáj tři závody před koncem vrátila k lízátku
Semafor vznášející se nad hlavou Felipeho Massy Ferrari štěstí nepřinesl. Z boxů vyrazil dříve a ve Velké ceně Singapuru přišel o možnost bojovat o triumf.
Semafor vznášející se nad hlavou Felipeho Massy Ferrari štěstí nepřinesl. Z boxů vyrazil dříve a ve Velké ceně Singapuru přišel o možnost bojovat o triumf. | Foto: Reuters

Maranello - Jede se Velká cena Singapuru formule jedna, poprvé v historii pod umělým osvětlením, do konce sezony budou zbývat už jen tři závody. Boj o titul mezi Lewisem Hamiltonem a Felipem Massou zuří naplno.

Jenže hned při první zastávce v boxech se u Ferrari odehraje ostudná scénka: Massa odjíždí od mechaniků i s palivovou hadicí přichycenou k rudému monopostu a naděje na vítězství je v prachu.

Pro šéfy italské stáje hororový výjev se odehrál i přesto, že se Massovi vznášela nad hlavou převratná novinka - semafor, který pouští jezdce na trať místo tradičního "lízátka".

Čtěte více: Ferrari zavrhlo semafor v boxech. Vrátí se k lízátku

Jenže v Singapuru byl semafor při výjezdu safety caru přepnutý na manuální ovládání.

Místo automatického rozsvícení zelené v momentě, kdy se odpojí čerpací hadice, měl vše na bedrech jeden z mechaniků.

A to se Ferrari stalo osudným. Ačkoliv se stáj z Maranella vrátila na poslední tři závody znovu k "lízátku", Felipe Massa sedmibodový náskok Lewise Hamiltona s McLarenem na čele šampionátu nakonec zlikvidovat nedokázal.

Takhle smutnil Felipe Massa po GP v Singapuru. Ferrari věří, že semafor v boxech už podobnou blamáž nepřinese.
Takhle smutnil Felipe Massa po GP v Singapuru. Ferrari věří, že semafor v boxech už podobnou blamáž nepřinese. | Foto: Ivo Pospíšil

Vůz nebude moci odjet

V nové sezoně se ale italský tým vrátí znovu k semaforu. "Mohu potvrdit, že plánujeme v boxech znovu využívat světelnou signalizaci. Brzy otestujeme provedené změny a uvidíme, jak to bude fungovat," řekl serveru autosport.com mluvčí stáje.

Manažer stáje Luca Baldisserri pak deníku La Stampa řekl, že Ferrari je přesvědčeno o užitečnosti semaforu a žádné problémy by už nastat neměly.

"Zanalyzovali jsme loňské chyby a systém jsme zdokonalili. Pokud bude hadice s palivem stále v nádrži, elektronický program zabrání vozu odjet," přiblížil Baldisserri.

Připomeňte si: Massa smutní. Místo doublu pro Ferrari přišla blamáž

Ferrari také jako první představí svůj nový monopost pro nadcházející sezonu.

Vůz, se kterým budou Felipe Massa a Kimi Räikkönen obhajovat vítězství v Poháru konstruktérů, odhalí stáj novinářům na testovacím okruhu ve Fioranu v pondělí 12. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy