Nejdražší rozvod o pohádkové jmění: Šéf F1 a modelka

Martin Jůzek
21. 11. 2008 11:45
Bernie Ecclestone sarkasticky hovoří o smrti
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone | Foto: Reuters

Londýn - Šéf formule jedna Bernie Ecclestone se bude rozvádět. Dřívější spekulace o tom, že jeho žena Slavica s ním již nechce žít, se tak potvrdily. A nyní mají média zase jiné téma: Kolik peněz žena multimilionáře dostane.

Ve čtvrtek její mluvčí britským novinářům oznámila, že manželství zanikne.

Zatím ovšem není jasné proč. "Vždy to mezi nimi klapalo. Nikdo z nich se o něčem takovém nezmínil," nechápe strýc Slavicy Vlado Radič.

Ví se jenom to, že Ecclestonová nedávno opustila jejich luxusní dům v londýnské Chelsea, který má hodnotu zhruba deseti milionů liber. A nyní se rozhodla skoncovat s tajnostmi a přes mluvčí potvrdila žádost o rozvod.

Čtěte také: Revoluce v F1: Konec bodů a nudy, Hamilton by zaplakal

Bude to ostře sledovaný případ nejen kvůli jménu a aktivitám Bernieho Ecclestona. Jejich společné jmění z nich dělá "milionový pár", který se teď bude hádat o peníze. A ne ledajaké: V sázce jsou 2,4 miliardy liber (více než 72 miliard korun).

Všichni vychází z odhadovaného jmění, které letos zveřejnil list Sunday Times.

Právník: Dostane polovinu jejich jmění

"Tento rozvod by se mohl stát největším v historii práva," komentoval pro BBC situaci expert se specializaci na rodinné právo Simon Bethel. Podle něj se dá očekávat, že Slavica může vysoudit třetinu až polovinu majetku.

Bernie a Slavica Ecclestonovi
Bernie a Slavica Ecclestonovi | Foto: Internet

Pokud by získala 1,2 miliardy liber, stala by se jasně nejbohatší rozvedenou ženou na světě. Zatím nejvíce získala Juanita Vanoyová, bývalá manželka Michaela Jordana. Před dvěma roky jí bývalý basketbalista zaplatil skoro 150 milionů dolarů.

Slavica už začala jednat, na svou stranu získala právničku Lizu Vernonovou. Ta kupříkladu zastupovala manželku fotbalisty Raye Parloura a zajistila jí třetinu výdělků Parloura z posledních čtyř let.

Bernie Ecclestone byl rozhodnutím své manželky šokován. Pro bulvární Mirror se sarkasmem uvedl: "Právníci to určitě protáhnou. Když o tom tak přemýšlím, mohl bych být mrtvý, než tomu bude konec."

Čtěta dále: Rasistické útoky na Hamiltona? Jen vtip, tvrdí boss F1

Manželství trvalo 23 let, mají dvě dcery

Šéf formule jedna 28. října oslavil 77. narozeniny, kromě funkcí ve formuli vlastní podíl ve společnosti Alpa Prema, jež za motoristickými závody stojí.

Nyní bude muset řešit další problém. Jeho první manželství, které trvalo třiadvacet let, je u konce. Zbudou mu ale dvě dcery: Tamara (24 let) a Petra (20 let), po nichž je pojmenována jejich jachta: Petara.

Budoucí miliardářka se narodila v Bosně a Hercegovině, vyrostla v Chorvatsku a stala se modelkou. Svého budoucího manžela potkala na jedné propagační akci formule jedna, kdy podle biografie nevěděla o koho jde.

Mezi Ecclestonem a jeho manželkou byly od začátku propastné rozdíly, ať již ve věku, ve výšce nebo při konverzaci. Dělí je osmadvacet let, Slavica je skoro o třicet centimetrů vyšší a když se poznali, tak nemluvila anglicky.

 

Právě se děje

Další zprávy