Massu naštvalo auto. Ferrari se ale nevzdá, ví Hamilton

Václav Rojík, roj
19. 10. 2008 14:00
Räikkönen uznal, že Massu nechal předjet

Šanghaj - Suverénní nadvláda britského pilota McLarenu Lewise Hamiltona při Velké ceně Číny znamená pro lídra šampionátu luxusní sedmibodový náskok před posledním závodem v Brazílii. A Hamilton cítí, že je velmi blízko splnění snu.

„Tohle je pro mě další krok k zisku titulu, což je sen můj i mého týmu," cituje závodníkova slova po dojezdu v Šanghaji stanice BBC.

Třiadvacetiletému lídrovi šampionátu bude při posledním podniku sezony na brazilském okruhu Interlagos stačit na jistotu celkového prvenství i páté místo, bez ohledu na umístění posledního rivala v boji o titul Felipeho Massy.

Čtěte také:
Hamilton ovládl Velkou cenu Číny. Titul má na dosah
Hamilton ovládl kvalifikaci. V Číne míří za titulem

„Dosáhli jsem tady jednoznačného vítězství, ale v Brazílii to bude ještě těžké. Ferrari bude ještě tvrdě tlačit," uvědomuje si Hamilton.

Tomu už definitivně odpadl další konkurent v boji o první místo. Polák Robert Kubica skončil v Číně až šestý a je ze hry venku.

Vedoucí muž seriálu se poučil z chyb z předchozí Velké ceny Japonska a tentokrát perfektně odstartoval a soustředěně si budoval náskok.

„Skvěle se mi povedl start. Možná nejlépe za mojí kariéru. A to jsme přesně potřebovali. První zatáčky jsem projel trochu opatrněji a postupně jsem zvyšoval tempo," pochvaloval si.

I když se občas zdálo, že druhý Kimi Räikkönen s Ferrari se na Hamiltona dotahuje, jednička McLarenu dokázala zachovat klid a svoji pozici uhájit.

Räikkönen: Jel jsem pro tým

Räikkönen, jenž už byl bez šancí na obhajobu titulu, pak v závěru evidentně pomohl týmovému kolegovi Massovi, když mu bez boje přepustil pár kol před koncem druhou příčku.

Čína - Lewis Hamilton si po startu Velké ceny Číny udržel vedení před oběma vozy Ferrari. Vyhrál.
Čína - Lewis Hamilton si po startu Velké ceny Číny udržel vedení před oběma vozy Ferrari. Vyhrál. | Foto: Václav Rojík

Týmová režie je sice ve formuli zakázána, ale Fin se svojí taktikou po závodě nijak netajil.

„Neměl jsem co ztratit, ani získat, tak jsem jezdil pro tým. Vím, co chceme a já jsem dělal, co jsem dělal. To je v takové situaci normální," prohlásil Fin.

Massa byl většinu závodu pomalejší, marně se snažil najít tempo a stájovému kolegovi se začal přibližovat až v závěrečné fázi závodu.

Brazilec je tak sice stále ve hře o prvenství, ale v Šanghaji na rivala Hamiltona neměl.

„Bojuji s McLarenem a tohle nebyl zrovna pro mě fantastický výsledek. Snažíme se jet na hranici možností, abychom co nejvíce snížili ztrátu. Ale dnes to nebylo možné. Lewis měl lepší auto celý víkend," uznal Massa.

„Přesto jsem byl dost silný na to, abych dojel a předjel Räikkönena. A to byla pro mě nejlepší část závodu," dodal.

Pro Brazilce tak stále žije jistá šance stát se mistrem světa. O ní se popere 2. listopadu na domácí půdě.

 

Právě se děje

Další zprávy